Úpadek politické kultury. Končívá to nesvobodou. Štěch se rozhovořil o Masarykově výročí o ideálech demokracie

07.03.2018 15:39

Právě dnes uplynulo 168 let ode dne, kdy se narodil zakladatel našeho státu T. G. Masaryk. Masarykovu památku uctil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), jenž se obává, že část české společnosti je zmatená díky velkému množství šířících se dezinformací a ve svém zmatení se odklání od ideálů Tomáše Garrigua Masaryka.

Úpadek politické  kultury. Končívá to nesvobodou. Štěch se rozhovořil o Masarykově výročí o ideálech demokracie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Předseda horní komory Parlamentu má za to, že ideály T. G. Masaryka – svoboda, demokracie a humanismus – jsou stále stejně důležité a měli bychom se jich držet. Štěchovi se však zdá, že někteří lidé, část politické scény nevyjímaje, se dnes od demokracie odklánějí, což podle předsedy Senátu rozhodně není v pořádku. Já mám dokonce pocit, že někteří dnes mají jako politický program tu demokracii dokonce odstranit a nastolit nějaký autoritářský režim,“ prohlásil Štěch před kamerami České televize. Pohled do historie nás přitom znovu a znovu poučuje o tom, že podobné pokusy vždy dopadají špatně. „Končívá to karambolem, válkami a nesvobodou,“ doplnil Štěch.

Demokracie podle jeho názoru prozatím ohrožena není, ale k jejímu určitému oslabení prý dochází. „Dneska se může ovlivňovat veřejnost, a stává se to, různými fámami, polopravdami; lži se tady šíří a lidé jsou zmatení a za prvé nevědí, komu věřit, a za druhé, když jim taková zpráva přijde z pěti šesti zdrojů, přebere to někdo, komu oni celkem docela věří, tak tomu podléhají. Takže v tomto to nebezpečí tady je,“ varoval Štěch.

Navíc se situaci v demokratických zemích snaží ovlivňovat některé zahraniční síly. Je to riziko, které podle Štěcha nesmíme přeceňovat, ale nesmíme to také podceňovat.

Politici by měli demokracii chránit, ale politiky volí občasné, takže by tu mělo existovat určité sepjetí mezi politickou scénou a občanskou společností. Místo toho tu máme trestně stíhaného premiéra, který tvrdě útočí na lidi kolem sebe. Podle Štěcha sledujeme úpadek politické kultury. Aby se podařilo politickou kulturu znovu obnovit, musíme začít respektem k institucím, včetně úřadu prezidenta, a to bez ohledu na to, kdo tento úřad aktuálně zastává.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…