Upozornil na kauzu spojenou s Rittigem. Žalobkyně mu zabavila podíl ve firmě

23.01.2014 13:23

Vladimír Sitta starší, který upozornil na kauzu jízdenek pražské MHD, kdy za každý prodaný lístek šlo k lobbistovi Ivo Rittigovi sedmnáct haléřů, se stal obětí komplotu státní zástupkyně a advokátů s Rittigem spojených. Alespoň to sám Sitta tvrdí. Státní zástupkyně mu totiž na základě obvinění, že Sitta tuneloval firmu Neograph, zabavila jeho podíl v této firmě. Sitta své obvinění považuje za účelové, má znevěrohodnit jeho svědectví v kauze lístků. O věci informoval server Lidovky.cz.

Upozornil na kauzu spojenou s Rittigem. Žalobkyně mu zabavila podíl ve firmě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

„Od loňska je na základě trestního oznámení Nadačního fondu proti korupci obviněno pět lidí, kteří podle žalobců umožnili, aby z Neographu přes firmu Cokeville Assets odcházely peníze za lístky na městskou dopravu v Praze až k Rittigovi. Podle fondu to v letech 2007 a 2008 bylo 73 milionů korun. V kauze jako korunní svědci figurují Vladimír Sitta mladší a starší, kteří Neograph vedli,“ napsal server.

Společník obou Sittů z papírny, který je zároveň jedním z pětice obviněných, Jan Janků, podal na otce a syna trestní oznámení kvůli tunelováni Neographu fiktivními fakturami.

Podle serveru státní zástupkyně Dagmar Máchová zmrazila Sittovi staršímu deset akcií Neographu, což je podle něj celý jeho podíl v hodnotě až 200 milionů korun. Kromě toho dala plombu i na jeho podíly v dalších čtyřech společnostech, které založil.

Za kroky žalobkyně podle Sitty staršího stojí dlouhodobá snaha zbavit ho vlivu na papírnu. Sitta se akcie snaží získat zpět. Neupřesnil ale jak. Rezolutně odmítá tvrzení protistrany a žalobkyně, že by někdy Neograph tuneloval.

Sita za celou akcí vidí komplot státní zástupkyně Máchové a advokátní kanceláře spojené s Rittigem. "Jsou tam velké vazby z minulosti, nejde ani o Janků, to je pouze figurka na šachovnici. Stojí za tím advokáti Šachta&Partners, dnes MSB Legal," cituje server Sittu staršího.

Za rozkrývání kauzy jízdenek pražské MHD dostal Sitta starší společně se synem od protikorupčního fondu loni v prosinci šek na 264 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…