Ústí zatím nebude spolupracovat s Agenturou pro začleňování

23.04.2015 6:28

Ústí nad Labem zatím nepodá žádost o spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Do města ji chtělo přivést vedení města, aby pomohla s řešením sociálních problémů. Kvůli odvolání ředitele agentury Martina Šimáčka ale město zatím žádost nepodá, řekla dnes zastupitelům náměstkyně primátora Jana Bohuňková (PRO!Ústí). Podle původního plánu měla agentura ve městě působit od příštího roku.

Ústí zatím nebude spolupracovat s Agenturou pro začleňování
Foto: Miloš Polák
Popisek: Demonstrace v Ústí nad Labem

Podání žádosti o spolupráci měli dnes schvalovat zastupitelé, s plánem už dříve souhlasila rada města. Bohuňková ale materiál stáhla. "Měl tady s námi dnes být pan Šimáček, bohužel se situace vyvinula tak, jak se vyvinula. Počkáme tedy, jaké budou další kroky v agentuře," vysvětlila Bohuňková. 
   
O spolupráci s agenturou přitom Bohuňková velmi stála. Agentura podle ní měla připravit kompletní analýzu stavu a pomoci městu získat dotace. "Dalo by se tam zahrnout sociální bydlení, město by si z těchto prostředků mohlo pořídit část bytového fondu pro sociálně slabé. Určitě tam budou finance na řešení nezaměstnanosti. Budou tam i finance na měkké projekty, které povedou ke stabilizaci problémových jevů, ať už mluvíme o kriminalitě nebo drogách," uvedla náměstkyně. Při spolupráci s agenturou by podle ní město mohlo takto získat 150 až 200 milionů korun. 
   
Agentura ve městě působila od svých počátků do roku 2012, pak bývalé vedení města spolupráci ukončilo. Podle tehdejšího radního Josefa Macíka (ČSSD) spolupráce s agenturou městu nic nepřinesla. "Spolupráce s agenturou znamenala zřízení postů několika koordinátorů. Za první dva roky pan Šimáček nepředvedl nic, protáhlo se to na tři a půl roku a nebyli schopni obhájit ani svoji šestnáctistránkovou analýzu," řekl Macík. 
   
Práci agentury kritizovaly i menší neziskové organizace, mimo jiné Konexe, která na Ústecku působí. "Politika sociální integrace agentury se pod vedením Martina Šimáčka nesla ve znamení podpory velkým neziskovým korporacím a řetězcům a jejich změnu nepřinášejícím projektům na úkor autentických romských lokálních organizací, skupin a iniciativ, které při současném nastavení systému sociální integrace nemají šanci získat pro své potřebné aktivity finanční podporu," uvedlo sdružení v reakci na Šimáčkovo odvolání. 
   
Proti spolupráci s agenturou je také opoziční Ústecké fórum občanů (UFO). "Město by s agenturou nemělo vůbec jednat a ucházet se o spolupráci. Agentura nepřináší nic, co bychom nebyli schopni udělat sami," řekl ČTK jeho předseda Jiří Madar. 
   
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier odvolal Šimáčka minulý týden. Důvodem bylo údajně porušení pravidel při zadávání zakázek či odmítnutí debaty o reorganizaci agentury. Šimáček považuje uvedené důvody za zástupné a v některých částech za "lživé a urážlivé". 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…