Útoků na Českou televizi není nikdy dost, vpálil Zeman odpůrcům s červenými kartami. Ti mu nadávali za Ovčáčka

28.06.2017 18:50

Za velkého deště diskutoval s občany Třeště prezident Miloš Zeman při své návštěvě Kraje Vysočina, kterou dnes zahájil. A samozřejmě, že došlo i na slova k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) či k omilostněnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi.

Útoků na Českou televizi není nikdy dost, vpálil Zeman odpůrcům s červenými kartami. Ti mu nadávali za Ovčáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Vydržte. Nepadá na nás kyselina sírová. Padá na nás obyčejná voda. Možná, že trochu zmokneme, ale nic podstatného se nám nestane,“ řekl za slejváku Zeman úvodem. A dovolil si také prognózu: „Jednou pršet přestane,“ řekl. „Poprvé v životě vidím dvě zmoklé červené karty. Usušte si je na kamnech,“ dodal závěrem svého úvodního slova prezident.

První dotaz pak směřoval k vládní krizi. „Co vás tehdy na demisi nedemisi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tak rozčílilo?“ zeptal se první tazatel. „Žádnou smlouvu, kterou uzavřu, bych neměl porušit. Zejména, když ji podepíšu plnicím perem. Takovou smlouvou je koaliční smlouva, která byla uzavřena 6. 1. 2014. V této koaliční smlouvě se jasně říká, že premiér může odvolat ministra z jiné strany s tím, že k tomu musí dát souhlas vedení této strany. Což se prostě nestalo,“ považuje Zeman chování Sobotky za neférové.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že chce zlepšit poměry v České republice?

59%
hlasovalo: 23798 lidí

„Co si myslet o premiérovi, který oznámí, že rezignuje, a pak rezignovat nechce. Já neznám v Evropě premiéra, který jeden týden oznámí, že podává demisi a druhý týden oznámí, že ji nepodá,“ dodal Zeman s tím, že toto jsou dva důvody, které jej na celé situaci rozčílily. 

Další dotaz směřoval k možnému odejmutí pravomocí prezidenta ohledně amnestií. „Jde asi o reakci na omilostnění dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Každý člověk by měl uvést důvody svého rozhodnutí. Já důvody svého rozhodnutí sdělil. První důvod jsou pochybnosti o tom, zda pan Kajínek dvojnásobnou vraždu skutečně spáchal. Druhý důvod je ten, že pan Kajínek si odpykal již 23 let. Rozhodne-li parlament o odejmutí těchto pravomocí, tak bych rád viděl toho smělce... To by se musela měnit celá Ústava – a pochybuji, že by se k tomu našel dostatek hlasů,“ řekl Zeman.

Další diskutující poděkovala za to, že prezident bojuje za Rusko, neboť jí vadí sankce vůči Rusku. Embargo však dle jejích slov omezuje firmu, v níž pracuje. „Proti Kubě existovaly sankce 50 let. A těch padesát let Fidel Castro a potom jeho bratr vládli Kubě. To znamená, že ty sankce vůbec žádný efekt neměly, naopak kubánský režim upevnily. Říká se tomu mýtus obklíčené pevnosti. Ze stejného důvodu kritizuju sankce vůči Rusku,“ zmínil Zeman. 

Závěrem pak Zeman poznamenal, že nejkrásnějším místem na Vysočině je obec Samotín, jež je na úpatí Devíti skal. „Doporučuji návštěvu,“ poznamenal Zeman. Vyzval pak moderátora k tomu, aby předal mikrofon stojícím s červenými kartami. „Přijde vám vhodné mít jako svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, který je neobjektivní a útočí například na Českou televizi?“ zeptal se rozčíleně muž a poukázal na minulost Jiřího Ovčáčka, jenž psal pro komunistický deník Haló noviny.

„Pan Ovčáček psal pro Haló noviny asi před 15 lety, ale o to teď nejde. Každý má právo opravit své minulé omyly. Každý má právo dělat něco lépe, než dělal před tím. A útoků na Českou televizi není nikdy dost. Je to televize, která má být objektivní, má být nezávislá, veřejnoprávní, a ona prokazatelně není,“ sdělil Zeman.

Před svým odjezdem Zeman podepsal pamětní knihu, ozdobil prapor obce prezidentskou stuhou a následně převzal dar od vedení obce – sluneční hodiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…