Už ne tankové bitvy na pláni. Jinak. Německo chystá nový obranný plán

27.01.2024 11:56

Jak informují německá média, armáda SRN (bundeswehr) do konce března vypracuje komplexní plán obrany, „Operační plán Německo“, jenž má být reakcí na čtyři hrozby. Poprvé od studené války tak Německo připravuje nový obranný plán, mj. lépe propojit bundeswehr s bezpečnostními úřady, s organizacemi pro kontrolu katastrof a s průmyslovými společnostmi.

Už ne tankové bitvy na pláni. Jinak. Německo chystá nový obranný plán
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Bundeswehr hodlá lépe bránit Německo jako celek, plánuje lepší propojení s bezpečnostními úřady, s agenturami pro pomoc při katastrofách i s průmyslovými společnostmi. To je dle slov velitele německých územních obranných sil Andrého Bodermanna ústředním bodem „Operačního plánu Německo“ (Operationsplans Deutschland, OPLAN).

Plán, který by měl být dokončen na konci března, by měl definovat, jak by mělo Německo jednat při společném postupu v případě napětí a obrany. „Měl by to být plán, který lze realizovat a uskutečnit, nikoliv pouhý sen, myšlenkový koncept, ale skutečně něco hmatatelného, co může nakonec fungovat,“ vysvětil své úvahy Bodermann.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
„Armáda v operačním plánu očekává čtyři hrozby. Mezi první hrozbu patří falešné zprávy a dezinformace, kdy by se oponent mohl snažit ovlivňovat vládní rozhodnutí a veřejné mínění. Očekávané jsou také útoky v kyberprostoru proti energetickým společnostem a telekomunikacím. Třetí hrozbou je cílená špionáž. A čtvrtá část, proti které se nyní musíme vyzbrojit, je jednoznačně sabotáž ze strany speciálních jednotek, například neregulérních sil, které se snaží učinit tu či onu věc nepoužitelnou, aby zabránily jejímu nasazení,“ řekl generál Bodermann, citoval deník Focus.

Krom toho by cílem útoků mohla být i německá infrastruktura, „OPLAN“ proto pracuje i na ochranném štítu.

Dokument je doposud přísně tajný, údajně má několik stovek stran. Plán představuje první reorganizaci plánování ochrany obyvatelstva, ochrany infrastruktury, ale i ochranu rozmístění vojsk NATO, od dob studené války, informuje německý týdeník Spiegel.

Deník Süddeutsche Zeitung uvedl, že v Německu již probíhají intenzivní cvičení, vzhledem k tomu, že situace je v Evropě nyní jiná než před 30 lety. Úkolem Německa bude udržovat trasy nasazení spojenců a zásobovat konvoje.

„To znamená, že neočekávám tankovou bitvu na severoněmecké pláni a doufám, že ani žádné výsadkové jednotky ruských výsadkářů,“ řekl generál Bodermann. „Ale naše kritické infrastruktury, přístavy, mosty, energetické společnosti jsou samozřejmě ohroženy sabotáží, možná také speciálními silami, které infiltrovaly a snaží se tyto kritické infrastruktury narušit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 27.01.2024 12:02:13
No jasně nejdříve musíme lidí vystrašit a potom honem je okrást protože ty zbraně nejsou zadarmo. Je to jako u nás.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…