Už nejsem Pirátka, odcházím... Bartoš je v klidu, má prý stovky jiných zájemců

09.02.2022 21:06

Piráti jsou ve vládě Petra Fialy ani ne dva měsíce a už se jim krátí členská základna o výrazné postavy regionální úrovně. Po dvanácti letech svůj odchod tento týden oznámil Miroslav Brož, který působí na Ústecku, a také Magdalena Opletalová. Brožovi vadí, že Piráti ve vládě prý neplní předvolební sliby. Pro oba prý byla poslední kapkou vládní dohoda s Polskem v kauze Turów, kterou vnímají jako protiprávní.

Už nejsem Pirátka, odcházím... Bartoš je v klidu, má prý stovky jiných zájemců
Foto: Repro Youtube
Popisek: Celostátní pirátské fórum

„Vystoupil jsem z Pirátské strany,“ oznámil v úterý Miroslav Brož, který byl v roce 2010 u zrodu sdružení Pirátské strany v Ústí nad Labem. „V ústeckém krajském sdružení si přijdu nežádoucí, odmítaný. Nejsem součástí toho kolektivu. Pokusů to změnit jsem udělal několik, neúspěšně. Nedávno se o zapojení do Pirátské strany zajímala i moje vzdělaná, chytrá a schopná manželka, neuspěla, je totiž moje manželka,“ postěžoval si Brož podle informací serveru iDNES.cz.

Kromě toho, že ho prý strana již nebere vpotaz, Brožovi vadí chování Pirátů ve vládě Petra Fialy. „Pirátské prázdné řeči o tom, jak dostanou exekutory na řetěz, a potom se stane ministrem spravedlnosti Pavel ‚Don Pablo‘ Blažek, do jehož gesce exekutoři spadají a jehož manželka je asi ta nejhustější exekutorka. Střet zájmů asi vadil jen u Babiše,“ pokračoval Brož.

„Piráti první měli plno prázdných řečí o tom, jak budou dělat transparentní politiku, jak politiku otevřou občanům, a potom tajně bez veřejné diskuse podepíšou protiprávní dohodu, kterou pošlapou své předvolební sliby,“ zdůvodňoval dále svůj odchod Brož.

V současné straně Pirátů se navíc podle něj ve velké míře začali objevovat lidé, kteří nemají původní pirátské ideály a ani je neznají. „K Pirátům nevstoupili proto, aby dělali idealistickou otevřenou politiku, snažili se prosadit pirátské myšlenky, ale proto, aby členství v Pirátech využili k naplnění vlastních zájmů, k boostu své kariéry, k získání moci a vlivu,“ napsal smutně Brož, že Piráti ztrácejí svoji autenticitu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Tento týden Piráti přišli i o další výraznou tvář. „Už nejsem pirátka,“ oznámila Magdalena Opletalová, která je ředitelkou neziskové organizace Fokus Praha. Opletalová uvedla jako velmi výrazný důvod zejména vládní dohodu s Polskem v kauze Turów.

„V souvislosti s nedávnými událostmi ohledně dolu Turów, vyjádřeními politiků jiných vládních stran k fyzickému násilí na dětech nebo k Istanbulské úmluvě jsem se rozhodla, že se potřebuji vymezovat důrazněji k těmto otázkám, abych si zachovala svou osobní integritu,“ vysvětlila Opletalová.

„Přestože jsou nadále Piráti jediná relevantní liberální síla v české politice a doufám, že tato témata budou řešit důrazněji, svou cestu k pozitivnímu ovlivnění veřejného života si budu znovu hledat jinde a jinak,“ doplnila Opletalová, která chce stejně jako Brož politiku ovlivňovat nadále v rámci jiné liberální síly.

Odchod členů je podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše sice mrzutý, ale je to součástí života každé strany. „Velmi děkuji za jejich dosavadní práci. Jde o jednotlivce, ale za každým člověkem je životní příběh, společná cesta, kterou jsme spolu ušli, realizované projekty, které pomohly lidem, ale i změny zákonů a politického prostředí v naší zemi,“ reagoval Bartoš s tím, že počet členů jinak vytrvale roste.

„Jen od nedávných sněmovních voleb evidujeme kolem 300 žádostí o členství, což je dvojnásobný počet než v minulých obdobích. Strana se rozrůstá a plně se soustředíme na svou práci ve všech patrech politiky, ke které jsme se lidem zavázali,“ dodal Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …