Už zapalují auta. V Mnichově dvě, jedno elektro. Aktivisté: Máme další plány

17.07.2023 8:54

Klimatičtí aktivisté v Německu značně přitvrdili a po blokádách dopravy zašli zase o krok dále a rozhodli se automobily demolovat. Oproti dřívějšku se však již zaměřili nejen pouze na pneumatiky, ale nové vozy rovnou zapálili. Při žhářském útoku v Mnichově takto aktivisté podle bavorské veřejnoprávní stanice Der Bayerische Rundfunk (BR) zapálili dvě nová SUV, přičemž jim nevadilo ani to, že jedno z nich mělo pod kapotou elektromotor. Vyhrožují, že to je jen začátek. Mají další plány.

Už zapalují auta. V Mnichově dvě, jedno elektro. Aktivisté: Máme další plány
Foto: Repro Twitter @BFMuenchen
Popisek: Žhářský útok klimaaktivistů v Německu

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí
Klimatičtí aktivisté v posledních měsících v Německu přešli od sporadického blokování dopravy k paralyzaci významných dopravních tepen i celých měst včetně Berlína v dopravních špičkách. A na vandalismus, který se již dotýká nejen automobilové dopravy, ale též kulturního dědictví. Sousední zemí tak otřáslo například poškození obrazu od raně renesančního malíře Lucase Cranacha staršího, k čemuž se přihlásilo hnutí Poslední generace.

Extremisté, označující se za klimatické aktivisty, však opět přitvrdili. Der Bayerische Rundfunk (BR) informuje o novém případu vandalismu, během něhož v Mnichově zapálili v Mnichově dvě zbrusu nová vozidla BMW X5.

Klimatičtí aktivisté zapálili obě tato zcela nová SUV v areálu prodejce automobilů ve čtvrti Westend, a jelikož byla zaparkovaná přímo před budovou firmy, hrozilo, že plameny pohltí i ji. Požáru budovy se sice díky včasnému zásahu tamních hasičů podařilo zabránit, přesto je z pořízených fotografií patrné, že po požáru zůstala ohořelá fasáda domu a vlivem vysoké teploty se rozbila také některá okna na budově.

Žhářský útok, k němuž se posléze přihlásila skupina klimatických aktivistů a který se odehrál již na počátku minulého týdne, je paradoxní o to víc, že jedno z aut zapálených aktivisty nebylo na konvenční pohon, ale pod jeho kapotou se ukrýval elektromotor.

V následně zveřejněném anonymním dopisu klimatických aktivistů zaznívá, že incident z 10. července není výjimečný čin, ale pouze „první reakce“ na to, jak v poslední době postupují německé orgány při klimatických protestech.

Němečtí vyšetřovatelé, kteří případ vyšetřují s podezřením ze žhářství, vyčíslili, že celková škoda na budově, zapálených vozidlech i okolních vozech znatelně přesahuje 100 tisíc eur, přičemž se ještě čeká na upřesněný policejní odhad škod.

Aktivisté ve svém dopisu čin vysvětlují tím, že jde o reakci na postup mnichovského a berlínského státního zastupitelství proti klimatickým aktivistům, a píšou: „Proto jsme jako první reakci v noci z 9. července na 10. července donutili dvě SUV BMW k předčasnému odchodu do důchodu pomocí zápalného zařízení ve zrychleném řízení.“

V dokumentu též je napsáno, že podle žhářů je postup aktivistů z Poslední generace nedostatečný a že automobilka BMW se provinila z jejich pohledu už jen tím, že „BMW patří k velkým výrobcům automobilů a před mnoha lety uvedlo na trh koncept SUV“.

„Problémem nejsou špatná nebo příliš váhavá klimatická usnesení národní vlády. Problémem je celý ten zatracený systém!“ píší též extrémisté, kteří se přihlásili ke žhářství s odkazem na klima.

BR uvádí, že podobný žhářský útok se odehrál v Mnichově již v únoru, kdy neznámé osoby ve srovnatelném případě zapálily vozidlo Porsche Panamera v areálu Porsche Centra v Mnichově-Haidhausenu, kdy škoda na vozidle i na areálu firmy tehdy byla více než dvojnásobná oproti aktuálně odhadované škodě a dosáhla v přepočtu na částku kolem 5 milionů korun. Tehdy pachatelé z řad klimatických aktivistů svůj čin vysvětlili tím, že jde o „pomstu“ za vyklizení obce Lützerath, kterou ilegálně obývali aktivisté s cílem bránit tamní těžbě hnědého uhlí.

Server Welt v této souvislosti připomíná, že případy vandalství na automobilech se rozmáhají v Německu ve velkém a že klimatičtí aktivisté se při vandalství zaměřují zejména na vozy SUV. Vedle již několikrát zaznamenaného vypouštění pneumatik v červnu v berlínské čtvrti Niederschönhausen aktivisté přešli na jejich rozřezávání a chlubili se, že „díky“ zničení pneumatik u přibližně 50 vozů ráno nemohli lidé odjet ani do práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je naprosto zasadni popremejslet, kdo je plati, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 17.07.2023 9:40:43
Kdopak neustale vykrikuje hesla o oteplovani planety, kdo plati lidi, kteri pobihaji po poli a pocitaji kravam prdiky, atd. atd. Ano je to WEF v cele s .Klausem Schwabem a zidovskymi globalisty, ktery nas take nuti bastit hmyz, chce depopulaci planety apod. Normalni clovek mrkne na globus..... Pak zjisti, ze klimaticke silenstvi se odehrava pouze v evrope... pak zjisti, ze evropa je naprosto nicotna proti poctu obyvatel a rozloze zbytku planety. Pak pochopi, ze to, co prosazuji zidovsti globaliste Gates, Schwab, Rockefeler, Rotchield, Soros a jini ma nepochybne jiny ucel. Dalsi kaminky do mozaiky - diky vakcinaci nadmerna umrtnost proti prumeru minulych let bileho obyvatelstva zejmena v evrope. Vsichni, kteri sleduji zahranicni zpravy se o tom urcite docetli. A shodou okolnosti naprosto zdravi nevakcinovani cernousci ve vojenskem veku bez zen a deti proudi nyni pres Italii do evropy a van der Lejno usiluje o prerozdeleni cernousku do vsech zemi unie. Nedavno ve Francii predvedli, co umi. Vcetne toho, ze predvedli, ze maji veleni a koordinaci akci. Neni to zvlastni ? Zamyslete se lidi....... Vse je tohle pravda, lehko overitelna na netu. Tak jsem zvedav, jestli to bufe vymazano.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…