V ANO vymysleli plán, co s OKD. Ovládne ho Babiš

22.04.2016 22:23

Zatímco si sociálně demokratičtí ministři Jan Mládek a Michaela Marksová lámou hlavu nad tím, co bude dál s krachující firmou OKD a co její pád udělá s Moravskoslezským krajem, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chystá plán. Podle serveru Echo24.cz se připravuje cesta k tomu, aby společnost mohl ovládnout miliardář, ministr financí Andrej Babiš (ANO).

V ANO vymysleli plán, co s OKD. Ovládne ho Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Zatím se rýsuje velmi nestandardní a drsná cesta, která fakticky znamená, že by kontrolu nad OKD převzal ministr financí Andrej Babiš,“ píše server. Tuto cestu připravuje pro šéfa hnutí ANO ministr spravedlnosti nominovaný za hnutí ANO Robert Pelikán. Podle všeho se také snaží vyjít vstříc prezidentu Miloši Zemanovi, který volá po znárodnění firmy. Ústava však něco takového připouští jen za náhradu, ale to by se musel najít někdo, kdo stanoví hodnotu OKD. A tady je kámen úrazu.

Ministr Pelikán prý připravuje novelu zákona o insolvenci, která by tento problém mohla obejít. Ve standardní situaci přebírá veškerou moc nad firmou insolvenční správce, kterého určuje insolvenční soud. Jenže Pelikánova novela stanovuje, že v některých případech musí soudce vybrat ze seznamu subjektů, který připraví ministerstvo financí. Proč? Protože ministerstvo financí má podle Pelikánových představ na zřeteli veřejný zájem a práva zaměstnanců.

Aby nestandardních prvků v zákoně nebylo málo, má se vztahovat i na insolvenční řízení, která byla spuštěna ještě před účinností zákona.

Nesmíme navíc zapomínat na to, kdo privatizoval menšinový podíl OKD v roce 2004. Byl to dnešní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Představa, že se Andrej Babiš fakticky stane insolvenčním správcem Bakalou vytunelovaného OKD, znamená pro sociální demokraty obrovské politické riziko. Před volbami poběží přímý přenos toho, jak Andrej Babiš zachraňuje pracovní místa ve firmě, kterou kdysi tunelářovi prodal Sobotka. Každá koruna, která se bude ze státní kasy muset do OKD poslat, se dá okamžitě otočit jako další účet za zpackaný prodej, za nějž je Sobotka zodpovědný,“ doplňuje server.

Celý text najdete zde.

Babiš by mohl jako insolvenční správce OKD najít leccos a použít to jako klacek na premiéra Sobotku. Kauzu neustále připomíná prezident Zeman a Babiš mu již dnes řádně sekunduje. Tlak na premiéra by tak mohl ještě zesílit.

Server má za to, že by vláda měla na Pelikánovu novelu rychle zapomenout a raději si najmout špičkové právníky, kteří by přišli na to, kdo vlastně stojí za skupinou Ad Hoc Group, která v současné chvíli OKD ovládá. Nelze totiž vyloučit, že v pozadí stále stojí i sám miliardář Zdeněk Bakala, který z OKD „vytuneloval“, co se dalo, a pak se stáhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…