V ČT si s tím vytřeli zadek. Prasárna. 30 minut vážného VIDEA

12.02.2019 10:17

Na webu Česká média proběhl rozhovor s mediálním expertem Petrem Štěpánkem. Ten jednak odsoudil protesty proti jeho krátkodobé kandidatuře do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jako naprostou absurditu a dále připomenul kauzu z roku 2003, která běží doteď a může stát až 30 milionů korun. „Jsem zvědavý, jestli pan Špidla rozbije prasátko, protože ta škoda, která tím vznikne, vznikla proto, že si někdo tenkrát tím zákonem vytřel zadek,“ prohlásil bývalý člen Rady.

V ČT si s tím vytřeli zadek. Prasárna. 30 minut vážného VIDEA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Štěpánek nejdříve odsoudil ty, kteří proti němu protestovali, když to vypadalo, že bude kandidátem ANO do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle něj byla akce „naprostá absurdita“ a projev totalitního myšlení organizátorů demonstrace a kampaně i některých představitelů ČT. A nezapomenul zdůraznit, že rada je 13členná a rozhoduje většinou, nemluvě o tom, že nerozhoduje přímo o ČT.

Anketa

Podporujete přijetí eura? (Hlasování od 12.2.2019)

8%
92%
hlasovalo: 13416 lidí

Štěpánek také zdůraznil, že členů mediálních rad je v Česku 49 a jen o minimu z nich se ví, jaké mají názory, protože nepublikují. Prohlásil se za svobodomyslného člověka, který podporuje svobodu slova, ale je též pro pluralitu názorů. „Proto jsem kritikem České televize, protože názorů na svět je podle mě mnohem více, ale Česká televize akcentuje ten jeden tzv. europeistický, a to je podle mě špatně,“ řekl Štěpánek a jako spekulativní důvod, proč ho v ČT nechtěli, uvedl, že by kritizoval „vymývání mozků, selekci zpráv a selekci hostů“. Doplnil, že problém je především to, co ČT nevysílá. „Ne, že Trump je špatně, Klaus je špatně, Putin je špatně, Zeman je špatně, Brexit je špatně a tak dál,“ jmenoval názorový profil ČT a dodal, že svět je pestřejší.

Moderátor Jan Mrzena pak zmínil reportáž z Newsroomu ČT24 o Štěpánkovi, za kterou pak dal na ČT stížnost, dle Štěpánka jak na radu pro ČT, tak pro rozhlasové a televizní vysílání. „Rada ČT, jako zcela zbytečný orgán, spí, ta vůbec neodpověděla, nevím, jestli to zapadlo, nebo si s tím někdo vytřel něco, ale rada pro vysílání zareagovala promptně, zařadila to na jednání a vlastně mi ve všem dala za pravdu, protože s ČT zahájila řízení o možném porušení zákona,“ srovnal reakce institucí Štěpánek. Mediální expert obviňuje ČT, že jeho osobu v reportáži o arbitrážích očernila a nedala mu možnost se k tomu vyjádřit v přímém přenosu, jak by se na kandidáta do RRTV slušelo. Sice s ním prý natočili rozhovor, ale ten pak nevysílali, zato se chytili bonmotu a hyperboly o „podminování České televize“.

Pak se snažil stručně popsat kauzu, která běží od roku 2003 až doteď. Štěpánek spolu s dalšími kolegy byli tehdy odvoláni z RRTV. Štěpánek říká, že Radě chtěli pověsit na krk vinu za arbitráž okolo TV Nova, ve které však Rada údajně nezasahovala a ani na to neměla pravomoce. Již tehdy prý někteří poslanci říkali, že odvolání je nezákonné, čemuž daly za pravdu i soudy, takže členové Rady měli dostat plat za zbytek svého funkčního období. Ovšem díky všem odvoláním se případ odsouval dále a dále a dlužná částka narůstala kvůli úrokům. Dříve šlo o 15 milionů korun, Štěpánek tvrdí, že byli ochotní s kolegy jít na polovinu, ale nikdo to nechtěl řešit civilizovaným způsobem a přijmout odpovědnost. Takže nyní v „cílové rovince“ v roce 2019, se prý jedná až o dvojnásobek. „Jsem zvědavý, jestli pan bývalý premiér Špidla a těch 89 poslanců (kteří Radu odvolali – pozn.red.), jestli mu na to přispějou, jestli pan Špidla rozbije prasátko, protože ta škoda, která tím vznikne, vznikla proto, že si někdo tenkrát tím zákonem vytřel zadek a naprosto bohorovně vyrobil politickou, s prominutím, prasárnu, o které se už tenkrát vědělo, že je to prasárna,“ řekl bývalý člen Rady a účastník tohoto procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…