V Praze probíhá výstava titulních stran Charlie Hebdo za zvýšených bezpečnostních opatření

28.01.2015 12:39

Téměř dvě stovky titulních stránek francouzského levicového týdeníku Charlie Hebdo, jehož pařížské redaktory počátkem ledna vyvraždili radikální islamisté, si ode dneška mohou prohlédnout návštěvníci pražského Centra současného umění DOX. Ačkoli se týdeník do světového povědomí dostal hlavně kvůli zveřejňování karikatur proroka Mohameda, z titulních stran je zřejmé, že nesmiřitelný byl po celá desetiletí k představitelům všech církví, politikům i policii. Zesměšnil třeba i nedotknutelnou Tour de France.

V Praze probíhá výstava titulních stran Charlie Hebdo za zvýšených bezpečnostních opatření
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Oficiální stránky Charlie Hebdo se oděly do černa

Radikálové bez humoru se pak jmenuje dnešní projekce dokumentu a následná diskuse o časopisu, kterou pořádá Národní technická knihovna spolu se společností Člověk v tísni. Dokument nazvaný podle citátu z jedné z prorokových karikatur "Je těžké být milován tupci" pojednává o soudním procesu s Charlie Hebdo, který řešil zveřejnění karikatur Mohameda před osmi lety v Paříži. Následovat bude debata o islámu a islamofobii v Evropě.

Výstavu provázejí bezpečnostní opatření

Týdeník se dostal do problémů kvůli otištění karikatur proroka Mohameda několikrát, v roce 2011 někdo dokonce vypálil jeho redakci, zřejmě kvůli žertům na účet islámu. Šéfredaktor týdeníku Stéphane Charbonnier čelil výhrůžkám a redakce zažila několik bombových hrozeb.

Autoři výstavy, kterou doprovázejí bezpečností opatření, v centru DOX zdůrazňují, že časopis se už od 60. let vyjadřuje prostřednictvím kreslené satiry k celé řadě nejrůznějších témat. "Ať už na svých stránkách komentuje autoritářství, militarismus, rasismus, aktuální politické události, náboženství nebo terorismus, jeho přístup je vždy stejně kritický. Žádná nedotknutelnost, žádná posvátnost," uvádějí. Diskuse o svobodě projevu, vyznání, toleranci k odlišnosti, kterou vražedný útok rozpoutal po celém světě, se podle nich týká i české společnosti.

Žádný humor v 21. století nemůže být hrdelním zločinem

"Ať už nazveme přístup časopisu jakkoliv – šokující, hloupý, primitivní, zlý, netaktní, inteligentní, provokující či geniální – jde stále o přístup založený na humoru. A žádný humor nemůže být ve 21. století hrdelním zločinem," míní autoři výstavy.

Tradice satirického týdeníku Charlie Hebdo sahá do roku 1969 a novodobá historie se píše od roku 1992, kdy začal po více než desetileté přestávce znovu vycházet. Na výstavě jsou i ukázky z časopisu Hara-Kiri, jenž vycházel od roku 1960. Na Charlie Hebdo se přejmenoval po několika zákazech, které se týkaly například neuctivosti ke smrti prezidenta Charlese de Gaullea.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…