V Reflexu svolávají protináckovskou koalici. A nakládají Babišovi, že se nechce přidat

08.02.2016 22:07

Komentátor Jiří Leschtina s obavami zhodnotil reakce politiků na víkendové demonstrace. Je prý si dát třeba pozor na to, co říkají prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Musíme si ale všímat i toho, co neříkají šéf hnutí Andrej Babiš (ANO) nebo předseda ODS Petr Fiala. Považuje za hrozivé, že dva naposledy zmínění pánové mlčí jako zařezaní. Je proto dobře, že se v Česku formuje koalice, která se nebojí hájit demokracii. Kdo ji tvoří? ČSSD, lidovci a TOP 09.

V Reflexu svolávají protináckovskou koalici. A nakládají Babišovi, že se nechce přidat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

Po sobotních demonstracích a útoku na komunitní centrum Klinika je třeba pozorně sledovat, jak si počínají politici. Prezident Miloš Zeman napřed pomohl Martinu Konvičkovi s Blokem proti islámu tím, že se postavil po jeho bok, čímž rozhodně nepomohl demokracii. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček jakokoukoli kritiku prezidenta odbývá s tím, že jde o útoky pražské kavárny. Toho, kdo veřejné dění sleduje, to ale moc nepřekvapí.  

„Hodně znepokojující je však zjištění, že z řad demokratické opozice zaznělo jasné odmítnutí náckovského nájezdu na Kliniku jen od TOP 09. Vedení občanských demokratů mlčelo jako zařezané. Což je zvlášť odpudivé v případě jejich předsedy a bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy, jenž se tak rád hlásí k odkazu brněnského humanisty a někdejšího ústavního soudce Vladimíra Čermáka. Jak to ale vypadá, ODS si definitivně vybrala k plavbě za přežitím kalnější vody české politiky,“ varoval komentátor v textu pro Reflex.cz.

Celý text naleznete zde.

Je proto dobře, že se důrazně ozval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž se důrazně postavil na stranu obhájců demokracie. Totéž učinil i místopředseda vlády a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ozval se také předseda lidovců Miroslav Kalousek.

„Z čeho ale mrazí, to je mlčení Andreje Babiše, jenž dnes surfuje na uprchlické vlně stejně úporně jako před sněmovními volbami na vlně antikorupční. Přitom to není tak dávno, kdy se Babiš producíroval na Klinice, udělal si selfíčko s holkou v mikině a pak o něm na webu ANO psali, jak našel stejnou krevní skupinu s dvacetiletými nadšenci. Jenže teď k čertu s nějakými squattery! Šéf hnutí ANO přece našel stejnou krevní skupinu s prezidentem, jehož jméno o víkendu skandovali neonacisté v ulicích stejně často jako název samopalu Kalašnikov,“ bije na poplach autor.

Naštěstí se tu opravdu rodí koalice ČSSD, TOP 09 a lidovců, kteří dali jasně najevo, co si myslí. Po jejich vzoru by dnes měli přijít i další politici a jiné osobnosti a říci, kde stojí.  

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…