V Senátu odstartovala petice za ochranu samospráv. Byli jsme u toho

06.12.2017 16:28 | Zprávy

V Senátu Parlamentu České republiky ve středu 6. prosince oficiálně odstartovala petice za záchranu místních samospráv. Petice vznikla z platformy iniciativy Akademie samospráv, za kterou stojí advokátka a bývalá politička Jana Zwyrtek Hamplová a senátor Ivo Valenta (za Soukromníky). Iniciátorům petice, jejíž arch bude rozeslán na všechny radnice v České republice, vadí zásahy ze strany státu do oblasti působnosti samospráv měst a obcí, a to zejména v souvislosti s přibýváním administrativy, která se podle jejich soudu v posledních letech valí na starosty a zastupitele i těch nejmenších obcí stále více.

V Senátu odstartovala petice za ochranu samospráv. Byli jsme u toho
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Následoval starosta Antonín Okénka

Petice, kterou v Senátu Parlamentu ČR představili spolu s Hamplovou i Valenta a předseda Sdružení místních samospráv České republiky, europoslanec Stanislav Polčák, přináší tři požadavky. Jedním z nich je, aby samosprávy získaly nějakou formu své vlastní reprezentace v legislativní radě vlády. Dalším pak, aby došlo v samosprávných celcích k jasnému oddělení, co patří do oblasti státní správy a co se již nachází v gesci samospráv.

„Mělo by se to týkat od cedulek na dveřích až po další věci, aby bylo jasné, do čeho starosta nemůže mluvit, a přesto to ta radnice platí, aby karty byly položeny na stůl, jak se věcí mají,“ sdělila po skončení konference ParlamentnímListům.cz Jana Zwyrtek Hamplová. Aby petice uspěla a muselo ji projednat plénum Poslanecké sněmovny, musí získat deset tisíc podpisů.  Hamplová ale situaci vidí pozitivně. „Věříme si, že podpisy získáme. Samospráva zvládne všechno,“ uvedla.  

Slučovat obce, nebo rovnou rušit?

Podle Zwyrtek Hamplové bylo jedním z impulzů, které stojí za vznikem petičního archu, i vyjádření dnes již bývalé ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové z hnutí ANO. Šlechtová měla totiž říci, že by se některé malé obce mohly slučovat. Jenže podle Hamplové se slučování obcí fakticky rovná jejich rušení a zániku.

„Starostům hodně vadí, že v podstatě slouží státu, že vykonávají státní správu pro stát a potom poslouchají od jeho zastupitelů, jak je to všechno nákladné a jak se budou slučovat. Právě proto jim vadí sloučení státní správy a samosprávy od nejmenší obce až po velká města,“ sdělila ParlamentnímListům.cz v rozhovoru Hamplová. „Naším cílem je upozornit na zvyšující se byrokracii, protože ta obce zatěžuje. Je to většinou státní správa, která se na ně valí, a ony pak nemají čas na tu samosprávu,“ dodala k tématu narůstající byrokracie, která podle názoru Akademie samospráv zahlcuje starosty.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…