V USA zveřejnili příkaz k prohlídce u Trumpa. Ale moc se z něj člověk nedozví

27.08.2022 11:21

Ministerstvo spravedlnosti USA v pátek zveřejnilo zprávu, kterou Federální úřad pro vyšetřování (FBI) odůvodnil žádost o nedávnou domovní prohlídku ve floridském sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Většina textu je ale začerněná, uvádí iRozhlas.cz s odkazem na zahraniční tiskové agentury.

V USA zveřejnili příkaz k prohlídce u Trumpa. Ale moc se z něj člověk nedozví
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Donald Trump na CPAC v Dallasu

Dokument nicméně obsahuje detaily o vyšetřování Trumpa, který je podezřelý, že odvezl do svého soukromého sídla tajné spisy a nechal si je i poté, co odešel z Bílého domu. „Vláda vede kriminální vyšetřování nezákonného přemístění a skladování tajných dokumentů v nepovolených prostorech,“ stojí ve zprávě.

Vyšetřování iniciovala únorová zpráva amerického národního archivu ministerstvu spravedlnosti o tom, že instituce obdržela 15 krabic s dokumenty, které se nacházely v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago. V nich bylo skoro 200 tajných spisů, z nichž polovina s označením tajné a přísně tajné. Podle vyšetřovatelů se dalo předpokládat, že obsahovaly tajné informace o americké obraně.

Většina odtajněného dokumentu FBI, který má 38 stránek, je začerněna. Soud to povolil, aby nepoškodil vyšetřování. Ministerstvo spravedlnosti se totiž obávalo, že zveřejnění všech informací by mohlo vést k prozrazení totožnosti některých svědků a k jejich zastrašování.

„A jak dodal soud, tyto obavy nejsou v tomto případě jen hypotetické,“ dodalo ministerstvo. Dokument mimo jiné obsahuje i dopis Trumpova advokáta, kde se proti vyšetřování ohrazuje.

Podoba zveřejněného povolení k prohlídce se okamžitě stala terčem vtipů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…