V novém roce se omezí nedobrovolná hospitalizace

29.12.2012 19:04

Od Nového roku se mění pravidla pro hospitalizaci pacientů. Nová úprava zákona totiž posílí právo lidí, kteří jsou v nemocnici proti své vůli nebo mají omezenou svéprávnost.

V novém roce se omezí nedobrovolná hospitalizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Cílem nového zákona je totiž omezit nedobrovolnou hospitalizaci. Dosud sice soudy musely do sedmi dnů přezkoumat, zdali je člověk v nemocnici právem, ovšem tímto rozhodnutím to také končilo.

Jejich rozhodnutí se netýkalo toho, co následovalo. "Už totiž nemusí rozhodnout, jestli důvody ještě trvají i po těch sedmi dnech," uvedl v ČT právník z Ligy lidských práv Maroš Matiaško. "Důsledek je takový, že člověk, který už nemusí být nedobrovolně hospitalizován, zůstává v léčebně i proti své vůli, i když důvody už odpadly,“ dodává.

Česko je za tuto praxi často kritizováno. Je zde totiž nedobrovolně hospitalizováno 10.000 pacientů ročně. Podle Matiaška je to vysoké číslo. Často tyto spory končí u Evropského soudu pro lidská práva a pacienti zde vítězí.

V novém roce se ale praxe změní. "Soudy jednak vyhodnotí, zda bylo vůbec zákonné tu či onu osobu hospitalizovat a zda je zákonné trvání délky pobytu," vysvětluje ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Zákon se týká i lidí s omezenou svéprávností. Ti se budou nově moci bránit hospitalizaci – nebude stačit jen rozhodnutí opatrovníka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …