VIDEO Jsme kibicové a nesolidární s EU. Z ČR se může stát trojský kůň cizích zájmů. Babiše by v USA odhalily psychotesty.. Takto besedovali dva kandidáti na prezidenta

29.09.2017 9:58

Evropská unie udělala zásadní omyl. Chtěla být tak korektní, až popřela, co je jí vlastní a její svaté právo. Takový názor zazněl na diskusi v brněnském klubu Husa z úst kandidáta na prezidenta Michala Horáčka, kde se sešel s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem, aby diskutovali s lidmi. Marek Hilšer při této příležitosti upozornil, že zatímco ostatní státy Evropské unie se snaží v migrační krizi pomáhat, Česká republika není solidární.

VIDEO Jsme kibicové a nesolidární s EU. Z ČR se může stát trojský kůň cizích zájmů. Babiše by v USA odhalily psychotesty.. Takto besedovali dva kandidáti na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček

„Jednou z hodnot Evropy, která vychází z křesťanství, je být solidární. Pomoci, když je někdo v nouzi. Žili jsme ve společenství Evropské unie a ekonomicky se nám dařilo, ale najednou se vyskytl problém a my jako Česká republika jsme řekli, že s tím nemáme nic společného, postavili jsme se do role kibiců a nejsme solidární,“ řekl Marek Hilšer. Dodal také, že většina států byla solidární, ale čtyři země tuto solidaritu odmítly a je třeba se nad tím zamyslet. Varoval, že kdo se zbaví solidarity a těchto hodnot, přestane se mu dobře žít. Připomněl také, že Češi a Slováci mají za sebou čtyři desítky let zkušeností, kdy byli vytrženi z prostoru střední Evropy západního směru, a tato zkušenost byla velice drahá. „Nechtěl bych, aby se to opakovalo v jiných podobách,“ podotkl Hilšer.

Z České republiky by se mohl stát trojský kůň

Podle Michala Horáčka záleží více než na historii, obyvatelstvu a území (jako v minulosti) na naší schopnosti tvořit. „Naše pozice je nečitelná, nesrozumitelná a je velké nebezpečí, že by se z České republiky mohl stát trojský kůň hájící zájmy těch, kdo našimi spojenci nejsou,“ vyjádřil obavu Horáček. Evropská unie, jak tvrdí, udělala zásadní omyl. Chtěla být tak korektní, až popřela, co je jí vlastní a její svaté právo. „Naše sebeobviňování, že jsme xenofobní a nesnášenlivý národ, prostě neobstojí,“ tvrdil. Podle jeho slov jsme od roku 1993 přijali téměř půl milionu nových spoluobčanů z různých částí světa. Rusy, Ukrajince, Němce, židy, ale po válce na Balkánu také lidi z Kosova, Bosny a Hercegoviny, ale i muslimů, a to ve chvíli, kdy prchali před smrtelným ohrožením. „Kdybychom to neudělali, skončili by v masových hrobech. Nejsem xenofobní, ale problém přichází s velkou vlnou příchozích z islámských států a jinakost jejich kultury vyvolává velké obavy,“ vysvětlil Horáček a přirovnal náš strach ke strachu z cizího kmene. Bojíme se prý, že přijetím migrantů přijdeme o naše „češství“, což souvisí i s naší dlouhodobou, historickou obavou.

Podle něj máme být partnery a spojenci těch, kteří trpí náporem lidí z odlišné kultury. „Strach je uměle živený, přerůstá a pak solidarita vázne. Musíme zohlednit jejich problém přispět k řešení lidsky, materiálně, technicky. Nejlépe pomoci tam, kde se mohou cítit bezpečně,“ uvedl Horáček a upozornil, že otázkou však zůstává, co s těmi migranty, kteří už v Evropě jsou? Podle Hilšera mohla Angela Merkelová sice uzavřít hranice, ale všichni příchozí by tak zůstali v Řecku, Maďarsku a tyto státy by měly velký problém.

Beseda s Michalem Horáčkem a Markem Hilšerem

Lidé nedůvěřují nikomu a ničemu, to je chyba politiků

„Vracíme se nazpátek a já doufám, že na křižovatce mezi svobodou a autoritářstvím, které nás okupuje a je i trochu v nás, se najdou ve společnosti síly, které hodí výhybku na druhou stranu,“ sdělil Hilšer. Skutečnost, že lidé nedůvěřují nikomu a ničemu, považuje za chybu právě politiků. Podle něj zde chybí důvěra, politik a politika jsou nadávky. A i když jsou země, kde tomu tak není, politici definovaní jako demokratičtí selhali a my nyní sklízíme trpké plody: máme strach, nikdo nikomu nedůvěřuje, což je podhoubí k tomu, abychom zase byli nesvobodní.

Během úterní diskuse v Brně došlo i na Andreje Babiše. Hilšer mu prý od začátku nevěřil. „Okamžitě působil nedůvěryhodně a nyní se ukazuje spousta věcí, které vyplouvají na povrch. Zničili existenci firem, měli problémy s poli zemědělců… Babiš je typ člověka, který jde přes mrtvoly a nebere ohledy na nic. Pro mě je nebezpečný jako člověk i politik,“ řekl Hilšer s tím, že takoví lidé se prosazují ve společnosti velmi dobře a i ve firmách, ale ve Spojených státech už mají psychotesty, aby je včas odhalili. Zjistili, že požírají ostatní, a tím nejsou pro firmu prospěchem. Hilšer ještě dodal, že Babiš pro něj není vzor příkladného politika.

V diskusi také Marek Hilšer prohlásil, že mu zbývá pouhý měsíc na sbírání zbylých podpisů ke kandidatuře. Dosud jich má na třicet tisíc, potřebuje však padesát. Horáček podotkl, že sbírá podpisy nejen pro sebe, ale zároveň také pro Hilšera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…