VIDEO Podzemní město Hamásu: Izrael jde do akce. Teroristé vybíhají ven

29.10.2023 17:10 | Monitoring

Velká izraelská pozemní ofenziva proti Hamásu v Pásmu Gazy probíhá, přičemž jedna z největších hrozeb je ukryta hluboko pod zemí. V hustě obydleném pásmu se táhne rozsáhlý labyrint tunelů vybudovaných Hamásem, v němž se ukrývají bojovníci, raketový arzenál a více než 200 rukojmí. Izraelská armáda, která usiluje o likvidaci Hamásu, zveřejnila bojové video, v němž vysvětluje, proč se chystá na vyčištění a zničení těchto tunelů Hamásu, kterým přikládá zásadní význam.

VIDEO Podzemní město Hamásu: Izrael jde do akce. Teroristé vybíhají ven
Foto: Sociální síť X
Popisek: Izraelská armáda se chystá ničit podzemní tunely Hamásu

Útoky izraelské armády na podzemní cíle se zintenzivňují. Zneškodnění Hamásu však bude vyžadovat vyčištění jeho rozsáhlé sítě tunelů, což je noční můra, kterou komplikuje přítomnost rukojmích. V hustě obydleném pásmu se táhne rozsáhlý labyrint tunelů vybudovaných militantní skupinou Hamás, v němž se ukrývají bojovníci, jejich raketový arzenál a více než 200 rukojmí, které nyní drží po bezprecedentním útoku na Izrael ze 7. října.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí
„Pod nemocnicemi, školami, mešitami a domy v Gaze se skrývá hrůzné podsvětí terorismu Hamásu. Abychom zlikvidovali Hamás, musíme zlikvidovat jeho podzemní tunely,“ uvádějí na sociální síti X izraelské obranné síly k videu, v němž oznamují plán na zničení podzemních tunelů.

„Přemýšleli jste někdy o tom, kde se skrývají teroristé? Kde se skladují rakety? Kde sídlí velitelství Hamásu? Pod ulicemi Gazy leží podzemní město. Složitý labyrint teroristické infrastruktury. V posledních několika letech Hamás přenesl městskou válku pod zem a teroristé se skrývají za každým rohem,“ dodává armáda Izraele.

„Dnes máme stovky kilometrů podzemních tunelů. Máme stovky a tisíce pastí,“ objevuje se ve videozáznamu z projevu, který pronesl Yahya Sinwar, vůdce Hamásu v Gaze.

„Díky této síti tunelů se zbraně volně pohybují po Gaze. V této síti tunelů vůdci Hamásu plánují a organizují útoky proti Izraeli. Zničit Hamás znamená zničit tuto síť tunelů,“ uzavírají izraelské obranné síly.

 

 

Pokud Izrael usiluje o likvidaci Hamásu, bude klíčové tyto tunely vyčistit a zničit. Boj v hustě obydlených městských oblastech a přesun do podzemí by však mohl izraelskou armádu připravit o některé technologické výhody a zároveň by Hamásu poskytl výhodu jak nad zemí, tak pod zemí.

V noci na sobotu izraelská armáda uvedla, že její bojová letadla zasáhla 150 podzemních cílů Hamásu v severní Gaze, přičemž je označila za tunely, bojové prostory a další podzemní infrastrukturu. Údery – které se zdály být dosud nejintenzivnějším bombardováním tunelů – přišly v době, kdy Izrael zintenzivnil své pozemní operace v Gaze.

Teroristé vylézají z tunelů, kde jsou likvidováni

Zahraniční korespondent portálu Times of Israel Emanuel Fabian na sociální síti X doplnil informace pocházející od izraelské armády. Ta tvrdí, že vojáci už zabili několik radikálů z hnutí Hamás, kteří opustili tunelový komplex v severní části Pásma Gazy, poblíž přechodu Erez. Nedaleko místa pak došlo k dalším několika přestřelkám a bojům, při kterých byli zabiti další palestinští ozbrojenci. Jak izraelská armáda také uvedla, pomocí dronu zasáhla základnu Hamásu a zabila několik operativců.

 

 

 

Válka v tunelech je v historii známá od římského obléhání starověkého řeckého města Ambracia až po ukrajinské bojovníky, kteří v roce 2022 po dobu 80 dní zadržovali ruské síly v 24 kilometrech tunelů ze sovětské éry pod mariupolskými železárnami Azovstal, uvedla agentura AP.

Důvod je prostý: bitvy v tunelech jsou považovány za jedny z nejobtížnějších pro armády. Odhodlaný nepřítel v tunelu nebo jeskynním systému si může vybrat, kde boj začne – a často i určit, jak skončí – vzhledem k bohatým možnostem přepadení. To platí zejména pro Pásmo Gazy, kde se nachází systém tunelů Hamásu, který Izrael nazval „metro“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všechno je jinak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealfins , 29.10.2023 18:38:14
To je ale překvapení, že Hamás vybudoval podzemní město se sklady raket, které si částečně i tamtéž vyráběl. A to všechno několik dlouhých let a bez povšimnutí Mossadu, nebo Šin-bet. A příprav na útok vedený po vodě, ze vzduchu a po souši si izraelské tajné služby ani nevšimly. Tomu snad věří pouze hlupák.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …