VIDEO Tak Fialovi zkazili uvedení knihy o tom, jak dobře vládne

27.05.2024 19:59 | Reportáž

Debata s lidmi a představení nové knihy o vládnutí v době krizí. S takovým záměrem vyrazil premiér Petr Fiala v pondělí navečer do knihkupectví na Václavském náměstí. Všechno ale dopadlo jinak. Protiizraelští aktivisté Fialovi celou akci totálně rozbili, když svými hlasitými pokřiky naprosto zamezili pronést premiérovi projev. ParlamentníListy.cz byly u toho.

VIDEO  Tak Fialovi zkazili uvedení knihy o tom, jak dobře vládne
Foto: Radim Panenka
Popisek: Narušená autogramiáda Petra Fialy

Zatímco čeští občané ve velkém slavili zlatou medaili našeho národního hokejového týmu, premiér Petr Fiala v pražském knihkupectví Academia zorganizoval autogramiádu své nové knihy.

Publikaci „Vládnutí v čase krizí 2022–2023“ o 460 stranách předseda vlády Fiala naplánoval podepisovat v kavárně knihkupectví Academia na pražském Václavském náměstí. V plánu bylo i Fialovo krátké vystoupení a debata a lidmi.

Celá akce nakonec dopadla naprosto odlišně, než jak si ministerský předseda, příchozí zájemci o podpis, ale i policisté z ochranné služby představovali.

Vše začalo poklidně. Do prvního patra známého knihkupectví v srdci Prahy se před šestou hodinou začali pomalu scházet lidé. Míst v tamní kavárně je zhruba dvacítka, ta byla zaplněna rychle. Následné zhruba dvě až tři desítky dalších hostů musely zůstat stát mezi regály knih s více či méně omezeným výhledem k nejvíce vzdálenému stolu, za který po šesté usedl premiér Petr Fiala spolu s Františkem Mikšem, ředitelem nakladatelství Books & Pipes, které mu knihu vydalo.

Mikš ve své úvodní řeči vyzdvihoval osobu premiéra coby předního intelektuála, který je zvyklý věci důkladně promýšlet a nejednat ukvapeně. Vychválil i jeho vyjadřovací schopnosti. Podle něho je šéf vládního kabinetu schopen užívat „krásné a poetické věty“.

Nechyběla ani zmínka o Fialově největším politickém soupeři, Andreji Babišovi. Mikš hovořil o rozdílu v komunikačních schopnostech obou lídrů, s tím, že Fialovy věty prý na rozdíl od těch Babišových dávají smysl. 

Kniha o vládnutí v krizích z pera Petra Fialy není dle slov jeho nakladatele publikací na jeden nebo dva večery, ale bude muset u každého nějakou dobu ležet. Důvod je prostý. Lidé prý knihu docení až později, kdy si uvědomí, čeho všeho současná vláda dosáhla.

 

 

Po úvodních několika minutách se slova ujal hlavní řečník. Jenže – premiér Fiala nedořekl ani půlku první věty a začala nečekaná akce. Skupina lidí začala velmi hlasitě a pronikavě skandovat hesla o tom, že Fiala a vláda podporují izraelskou genocidu v Pásmu Gazy. Postupně se skupina utišila, až na jednu ženu, která vydržela svým mimořádně pronikavým hlasem křičet protiizraelská hesla na premiéra zhruba 15 minut. 

Fiala pochopil, že nemá se svým klidným hlasem šanci aktivistku překřičet, lidé by nerozuměli jedinému jeho slovu. Premiér raději v klidu seděl a vyčkával, zda provolávání „Free Palestine“ a „Stop genocidě“ skončí. Nehnul ani brvou a sledoval dění v místnosti.

Mezitím se prostory knihkupectví plnily policisty. Jak příslušníky ochranné služby premiéra, tak uniformovanými členy sboru. Hosté, kteří si přišli poslechnout premiéra a koupit jeho knihu, začali přicházet o trpělivost a pokoušeli se ženu překřičet. Ta postupem času polevovala a po asi čtvrt hodině odešla ven spolu s příslušníky policie. 

Než si premiér a lidé stihli ulevit, ozval se z davu další aktivista. Muž navázal a pokřikoval totožná hesla. Fiala prý podporuje genocidu Palestinců, vraždění dětí apod. Situace se opakovala, a zdaleka ne naposled. Poté, co uplynulo dalších asi 10 minut, muž odešel ven, ale klid opět nenastal. Začal křičet další. Opět stejná hesla. Tentokrát šlo o cizince, který vykřikoval o „genocidní historii“ Izraele a skandoval známé antisemitské heslo „From the River to the Sea, Palestine will be free“, což v překladu znamená „Od řeky k moři, Palestina bude svobodná“. Doprovázely to pokřiky o české vládě mající snad podporovat nacismus v podobě demokratického Izraele.

Situace se takto opakovala nějakých 40 minut, takže z jakéhokoli projevu premiéra nebo z diskuse s lidmi sešlo. Fiala začal knihu zájemcům rovnou podepisovat, do toho se ozývaly protiizraelské pokřiky aktivistů a posměch nebo naštvané reakce zastánců premiéra i Izraele, kteří si přišli nechat podepsat knihu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mě zaujalo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenepřítel blbů , 28.05.2024 11:16:01
že má Fiala celých 20 obdivovatelů, patrně měl nějaký ústav vycházku.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…