VIDEO Zeman zase píchl do vosího hnízda: Nenávist přetrvala!

10.05.2019 13:31

Prezident Miloš Zeman vyrazil 9. května na ambasádu Ruské federace, aby zde s jednou z vítězných mocností oslavil 74. výročí ukončení této strašlivé války. Při této příležitosti si posteskl, že se mu nepodařilo přesvědčit západní a východní politiky, aby táhli v boji proti terorismu za jeden provaz.

VIDEO Zeman zase píchl do vosího hnízda: Nenávist přetrvala!
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Prezident České republiky Miloš Zeman přednesl 9. května, u příležitosti ruských oslav 74. výročí konce druhé světové války, krátký projev. V ruštině.

Hned na úvod pozdravil na ambasádě přítomného českého exprezidenta Václava Klause a stávajícího předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí

Svým ruským hostitelům poděkoval za pozvání na oslavu Dne vítězství, který Ruská federace jako nástupnický stát Sovětského svazu slaví o jeden den později než většina evropských zemí.

V roce 1945 sice představitelé nacistického Německa podepsali kapitulaci již 7. května, a první celý den míru tedy připadl na 8. května, ale Sověti tehdy trvali na tom, aby se o den později akt kapitulace ještě jednou zopakoval. A protože kapitulace byla podepsána krátce před půlnocí 8. května, tak podle moskevského času už bylo 9. května.

Miloš Zeman podle svých slov považuje za správné poklonit se památce těch sovětských vojáků, kteří za svobodu zaplatili cenu nejvyšší a padli, když většinu československého území vytrhávali z rukou nacistů.

Před 80 lety ovládli naše území právě nacisté a v duchu své zrůdné rasové ideologie tu rozpoutali teror. Dnes nám podle prezidenta hrozí cosi podobného.

„Nacistické Německo bylo založené na principu rasové nenávisti, na principu zničení tak nazývaných podřadných ras, od Židů přes Slovany a tak dále. Tento princip už naštěstí neexistuje. Nenávist však přetrvala,“ prohlásil Zeman.

„Dnes je to nenávist náboženská. Korektní politici říkají, že musíme bojovat s mezinárodním terorismem. S tím souhlasím. Ale protože já korektní politik nejsem, tvrdím, že musíme bojovat s terorismem islamistickým. To, co se nedávno stalo na Srí Lance, byl zatím poslední útok teroristů. Neznamená to ale, že to byl útok konečný,“ pokračoval prezident.

Miloš Zeman ocenil, že se podařilo zvítězit nad Islámským státem v Sýrii a v Iráku, ale tímto vítězstvím prý boj s radikálními islamisty rozhodně nekončí. Teď je podle jeho názoru třeba dát pozor, aby se nezrodil nový teroristický stát na území Afghánistánu.

„Bohužel se mi zatím nepodařilo všechny přesvědčit, že terorismus, o němž jsem hovořil, je stejně nebezpečný, jako byl terorismus nacistický, přestože počet obětí islámského terorismu dosud zdaleka nedosáhl počtu obětí nacismu. To však neznamená, že naší povinností není ukončit islamistický terorismus na samém jeho začátku. Pokud tak neučiníme, není vyloučené, že počet jeho obětí se vyrovná počtu obětí nacistického Německa,“ varoval prezident.  

Právě proto je podle jeho názoru třeba právě v Afghánistánu nasadit všechny síly. Musíme se postarat o to, aby se nacistické hrůzy nezopakovaly. Ale to také znamená, že si musíme připomínat i je, musíme si připomínat, co strašlivého už se jednou stalo.

„Vážení přátelé, vážení kolegové, dovolte mi, abych svoji řeč zakončil citací nápisu z Piskarjovského památného hřbitova: ‚nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto‘!“ zdůraznil Zeman. Poté již jen poděkoval za pozornost.

Není bez zajímavosti že prezident Zeman sahá ke srovnání nacistických hrůz s hrůzami islamistického teroru poměrně často. V podstatě od počátku svého prezidentství. Ke společnému boji proti tomuto nepříteli vyzýval např. i na půdě Valného shromáždění OSN; v roce 2017 o Islámském státě tam hovořil jako o „anticivilizaci“. V roce 2015 na stejném místě vyzýval civilizované země, aby do boje s teroristy nasadily drony a vrtulníky, které by představovaly vzdušnou podporu pro malé ozbrojené jednotky postupující na zemi.

Vedle dvou českých prezidentů a předsedy Polanecké sněmovny dorazili na oslavu Dne vítězství na Ruské ambasádě také expremiér Petr Nečas s pravomocně odsouzenou choti Janou Nečasovou. Ta dostala tříletou podmínku a desetiletý zákaz činnosti ve státní správě za zneužití Vojenského zpravodajství.

Dorazili i komunisté Miroslav Grebeníček, Vladimír Remek, jediný československý kosmonaut, který se se sovětskou posádkou podíval do vesmíru, nebo zpěvačka Helena Vondráčková, bývalá ministryně průmyslu za hnutí ANO Marta Nováková, slavný tanečník Vlastimil Harapes, expertka na etiketu a poradkyně několika prezidentů Spojených států Eliška Hašková Coolidge, spisovatelka Lenka Procházková a další osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…