Václav Moravec promluvil o novinářské etice: Podle Kodexu mám hájit demokratické principy, ne měřit na stopkách čas Židovi a Hitlerovi

15.06.2019 20:20

Některým médiím, i médiím veřejné služby, mj. i České televizi je mnohdy vyčítáno, že neodvádí dobrou práci ve smyslu, že nevysílá nezávislé objektivní zpravodajství a publicistické pořady a neobjektivně prezentuje jen vybrané politické strany. Konkrétním terčem této kritiky je i moderátor ČT a vysokoškolský pedagog Václav Moravec kvůli vystupování ve svém pořadu Otázky Václava Moravce. „Objektivita je vyprázdněné slovo, které si každý vykládá po svém,“ říká Moravec v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Václav Moravec promluvil o novinářské etice: Podle Kodexu mám hájit demokratické principy, ne měřit na stopkách čas Židovi a Hitlerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Za největší etickou otázku v dnešní době Moravec podle svých slov považuje proměnu hodnotového systému celé společnosti. Zmiňuje příměr s „tekutými časy“. „Ve společnosti se rozpouštějí zbytky tradičních struktur. Tyto ‚tekuté časy‘ výrazně proměňují způsob, jakým západní civilizace přemýšlí nad novinářskou etikou,“ neskrývá své obavy.

To, jak dnes přistupujeme k pojmu objektivita, je podle Moravcových slov problematické. „Máme tendence ho zjednodušovat. Je vázán na pokus o shromáždění faktů a dobrání se nějakého objektivizovaného poznání, jenže v rámci žurnalistiky objektivitu zužujeme jenom na pseudovyváženost,“ uvádí moderátor České televize.

„Objektivita vztažená k žurnalistice, navíc ještě v českém kontextu, je vyprázdněné slovo, které si každý vykládá po svém,“ dodává s tím, že bychom jí neměli odvrhnout jako přežitek, spíš bychom se měli pokusit o její redefinici. „Možná jsem konzervativní a staromilský, ale publicistika bezesporu staví více na subjektivním pohledu publicisty, zatímco pro zpravodajství je důležitá právě objektivita,“ konstatuje.

Jako novinář v České televizi si prý musí dávat větší pozor na své vystupování. „Mrzí mě, že málokdo z kritiků si přečte zákon o České televizi a preambuli našeho kodexu. Tam je napsáno, že novináři mají hájit demokratické principy,“ hájil své působení například v pořadu Otázky Václava Moravce. „Není to o tom, že by novinář nebo moderátor veřejné služby měl být pouhým mechanickým časoměřičem deseti minut Židů a deseti minut Hitlera,“ podotkl.

Naopak má podle něj moderátor oponovat, když se porušují pravidla humanity a demokratických principů. „To, že se z toho pak stává nálepka ‚lepšolidí‘, a že tato média vadí části společnosti, která možná jede i na vlně resentimentu časů před rokem 1989, to je věc druhá,“ říká Moravec.

Novináři prý navíc nejsou příliš schopni v České republice, bohužel, skrz své profesní a odborové organizace hájit svou nezávislost. Věřit jednomu novináři nebo médiu není prý dobré. Pro demokracii je důležitá i pluralita ve využívání informací. 

Brzy bude muset Moravec vysvětlovat Radě pro rozhlasové a televizní vysílání i svůj úvod Otázek VM ze 17. března, který začal slovy: „U Klausů v kuchyni vznikají nápady této politické rodiny. Rodiny, která když ztrácí vliv, nálepkuje ostatní. Ocitne-li se v politických potížích otec, například kvůli černému financování vlastní politické strany, jsou povoláni do boje manželka a syn. Je-li třeba zaměstnat syny, vypomůže tatínek s někdejším ředitelem polostátního gigantu ČEZ. Chtějí-li vyhodit syna z politické strany, protože když není po jeho, škodí, kde může, přispěchá na pomoc papá. Kuchyňská logika velí, účel světí prostředky a všechno je dovoleno.“

K tomu Moravec připomněl, že šlo o publicistický úvod, o glosu, která je založená na faktech. „Například když měl otec, tedy Václav Klaus starší, problémy s financováním, do politického diskurzu opravdu vstoupila manželka se synem – na demonstraci proti Klausovi staršímu vystoupili s projevem na jeho podporu,“ hájil se a dodal, že vliv politiků na fungování ČEZu také není novinkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…