Válka policajtů? Na Slovensku sebrali už i šéfa tajné služby

19.08.2023 8:10

Slováci za pár týdnů vyrazí k podzimním volbám. Policie v předvolebním čase spustila velkou akci. Ve vazbě skončil i šéf slovenské tajné služby SIS. Slovenští strážci zákona se prý zajímají i o jeho předchůdce v čele tajné služby a o další lidi. Předvolební atmosféra u našich východních sousedů houstne.

Válka policajtů? Na Slovensku sebrali už i šéfa tajné služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Na Slovensku v posledních týdnech houstne napětí. Naši východní sousedé půjdou 30. září k předčasným parlamentním volbám. Dojde k tomu několik měsíců poté, co se zhroutila koalice namířená proti expremiérovi Robertu Ficovi (Smer). Ta vznikla po řádných volbách v únoru 2020, v jejím čele stál nejprve Igor Matovič, jehož později ve funkci předsedy vlády nahradil Eduard Heger. I ten ale po rozpadu koalice skončil a Slovensko k předčasným volbám dovedla úřednická vláda.

V této situaci se slovenská policie velmi činí, Zadržela mimo jiné kandidáta nejsilnější opoziční strany Smer na post poslance Tibora Gašpara, bývalého policejního prezidenta. Toho obvinila z korupčního jednání, ale po méně než 48 hodinách byl z vazby propuštěn.

Šéf strany Smer Robert Fico na facebooku napsal, že stávající úřednická vláda se snaží opozici zničit.

„Zadržení kandidáta Smeru-SD na vysoké pozici na kandidátce do voleb do NRSR (Národní rady Slovenské republiky) Tibora Gašpara je jen projevem zoufalství a chrapounství NAKA (Národní kriminální agentury) a UŠP do posledního okamžiku sloužících politickému zadání zlikvidovat opozici. Neexistuje jiný důvod takového útoku proti nejsilnější opoziční politické straně 6 týdnů před volbami, než poškození Smeru-SD a pomsta T. Gašparovi,“ nebral si Fico servítky na facebooku, když kritizoval úřednickou vládu, kterou před časem jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

„Tak drsný nedemokratický zásah do průběhu voleb by NAKA nemohla bez jejího (vládního) souhlasu a bez informování Ministerstva vnitra SR udělat. Hrozně to smrdí,“ napsal Fico.

Robert Fico promlouvá

Jenže zadržením policejního exprezidenta předvolební policejní akce zjevně nekončí. Národní kriminální agentura (NAKA) zadržela dokonce i šéfa slovenské tajné služby – Slovenské informační služby (SIS) Michla Aláče. Aláč je slovenský právník a vysokoškolský pedagog. Tajnou službu vedl od května 2021.

Server Aktuality.sk upozornil, že slovenská policie se v rámci akce Rozuzlení zajímá také o bývalého ředitele SIS Vladimíra Pčolinského a šéfa NBÚ (Národního bezpečnostního úřadu) Romana Konečného. Viní je ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle serveru Novýčas.sk se policie zajímá také o také bývalého příslušníka NAKA Jána Kaľavského a bývalého příslušníka SIS Martina Ciriaka.

Aláč se na policii dostavil sám po návratu ze služební cesty poté, co se podle serveru dozvěděl o svém obvinění z médií. Údajně byl zadržen z obavy, že by se mohl pokusit o útěk.

Obvinění se týká „zločinecké skupiny“, která měla ztížit nebo mařit vyšetřování korupčních a jiných trestných činů či navozovat dojem o manipulaci výpovědí svědků vyšetřovateli, ale také diskreditovat orgány činné v trestním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nebojte se., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 19.08.2023 10:45:25
Uvidíte co se bude dít u nás, dva měsíce před volbami. Sorosovská klika a meinstreamové média to budou chtít za každou cenu otočit.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …