Válka v Gruzii po deseti letech. Bývalý velvyslanec připomíná věci, o kterých se neříká pravda

12.08.2018 17:21

V roce 2018 si připomínáme řadu tzv. osmičkových výročí. Sto let od založení našeho moderního státu, sedmdesát let od komunistického převratu nebo padesát let od sovětské invaze do Československa. Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se však rozhodl připomenout v komentáři pro První zprávy.cz ještě jedno výročí. Výročí, o kterém prý Západ nemluví pravdu...

Válka v Gruzii po deseti letech. Bývalý velvyslanec připomíná věci, o kterých se neříká pravda
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: vlajka Gruzie

V roce 2008 chtěla Gruzie získat kontrolu nad regiony, které považuje za své - nad Osetií a Abcházií. Tyto dva regiony jsou pro Gruzii od počátku 90. let minulého století problematické, protože se necítí být součástí Gruzie a v občanské válce se odtrhly. Pobývají zde ruští vojáci, kteří tu dohlížejí na klid a mír.

Ale v roce 2008, když začínala letní olympiáda v Číně, chtěla Gruzie získat tyto dva regiony zpět a rozjela proto vojenskou operaci. Jenže obyvatelé separatistických regionů s pomocí Rusů útok odrazili a už po pár dnech se začalo jednat o míru. Roli prostředníka mezi válčícími stranami sehrála tehdy Francie jako stát předsedající EU.

Jenže dnes se celý konflikt mezi Gruzií a Ruskem interpretuje především na Západě zcela jinak. „Pomalu se rozbíhající studená válka mezi Západem (zejména Spojenými státy) a Ruskou federací vedla k tomu, že jeho zločin proti míru byl zapomenut. Pak se přestalo mluvit o zjištěních vyšetřování EU, což nakonec vyústilo v současné pojetí deset let starých událostí – vzpomínali jsme na bezohlednou agresi imperialistického Ruska vůči mírumilovnému a téměř bezbrannému sousedovi. Orwell by to lépe nevymyslel," napsal Bašta s odkazem na slavného spisovatele varujícího před překrucováním pravdy a totalitou George Orwella.

„S ohledem na svůj pokročilý věk jsem podobné ideologické přemety oficiálních míst zažil vícekrát, například kolem roku 1968. Tenkrát však existoval informační monopol vládnoucího režimu, takže se mu lhalo snáze. Dnes není problém najít třeba tu zprávu vyšetřovací komise EU a citovat z ní, ale obávám se, že přesto platí stejné pravidlo jako tenkrát v „době nesvobody“ – kdo má moc, má také pravdu. Zejména, co se historických událostí týče," pokračoval někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině.

Aby nekončil tak pesimisticky, připomněl Bašta jedno staré heslo, které prý míval kat na meči. Psalo se tam „spravedlnost vítězí". Pohled do historie nás prý učí, že každý prolhaný režim nakonec skončí špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…