Vařila rýži, málem uhořela. Péče o rodiče se může změnit v útrapy

06.04.2015 21:24

Tatínek trpí demencí a nespavostí, v noci hrozně hlučí, nemůžu spát. Maminka vařila na plynovém sporáku rýži, usnula a málem uhořela. Jde o situace, s nimiž se setkávají lidé pečující o staré rodiče. Vychází to z mnoha seminářů, které pro takzvanou sendvičovou generaci pořádá sdružení Život 90. ParlamentníListy.cz přinášejí rady, jak je řešit.

Vařila rýži, málem uhořela. Péče o rodiče se může změnit v útrapy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

„Mám silný pocit frustrace. Maminka, o kterou se starám, nic neocení, všechno je jí málo a nic není dobře. Řekla mi, že je povinností dětí se o rodiče postarat,“ přiznala se jedna z účastnic seminářů pro pečovatele-amatéry, které pořádá občanské sdružení Život 90. Péče o seniory je totiž často velmi vysilující a lidé pečující o své rodiče či prarodiče jsou občas v úzkých.

Nastavit hranice

Pečovat o někoho blízkého, tedy partnera, rodiče, prarodiče a další potřebné, bývá vždy velmi náročné. Pečující jsou často bezradní, cítí se osamocení a nevědí, kam se obrátit,“ říká Michaela Sladká ze sdružení Život 90. Proto se s kolegy rozhodla sepsat návody možných řešení.

„Nemůžete být míčkem, kterým rodič pinká, jak se mu zlíbí. Dobrý pečující není ten, který udělá všechno, co rodič chce. Pečující má právo myslet rovněž na své vlastní potřeby, mít volný čas. Jde o to, hledat kompromisy a nastavit hranice. Poradit se o vhodném způsobu komunikace se svým rodičem se můžete v naší poradně pro pečující osoby,“ podotýká k útrapám výše zmíněné amatérské pečovatelky. Ostatně podobných případů je nespočet.

„Mám obavu o maminčino bezpečí. Vařila si na plynovém sporáku rýži a usnula. Jen náhodou se jí nic nestalo. Nechce ale za žádnou cenu opustit svůj byt a přestěhovat se k nám,“ zoufala si při semináři pečující dcera. Z praxe sdružení Život 90 vyplynula tato rada: „V bytě, kde senior bydlí, je třeba myslet na jeho bezpečí. Pomocí různých opatření lze tuto bezpečnost zvýšit. Například nahradit spotřebiče, které fungují na plyn, nastavit průtok vody v bateriích, tak aby netekla příliš horká voda, umístit madla v koupelně a na toaletě anebo použít protiskluzové podložky.“

Táta hlučí a bouchá

Jiná pečující dcera se zase svěřila: „V noci potřebuji načerpat energii. Tatínek, který má demenci a trpí nespavostí, v noci hrozně hlučí, volá, bouchá věcmi. Nenechá mě spát a já jsem na konci svých sil.“ Otec by se měl podle rady Sladké přes den povzbuzovat k fyzické aktivitě anebo nechat vyšetřit lékařem, který by mu předepsal vhodné léky proti nespavosti. „V situaci, kdy by tato opatření nepomohla, je možné si péči o tatínka ulehčit prostřednictvím osobní asistence, která funguje čtyřiadvacet hodin denně. Asistent může pomoci s osobní hygienou, uložit tatínka ke spánku nebo ho v noci pohlídat, být u něho,“ doporučuje.

„Maminka už na všechno nestačí. Nechce ale s ničím pomoci, už vůbec ne od pečovatelek nebo dalších sociálních služeb. Potřebovala by například pomoci s úklidem, ten ale podle ní můžu udělat i já. Nemám na to ale už sílu, chodím do práce a starám se o vlastní domácnost,“ posteskla si jiná pečující dcera. Podle rady by si měla stanovit priority: „Pokud je maminka spokojená a její životní styl ji nijak neohrožuje, nechte ho, jak je. Pokud myslíte, že by maminka potřebovala pomoc sociálních služeb, poraďte se s jejím praktickým lékařem. Ten bude vědět, jaká konkrétní dostupná pomoc je ve vašem okolí. Tu pak můžete mamince nabídnout. Jděte cestou kompromisu. Dávejte na výběr alternativy, které jsou ve vaší režii, ale netlačte maminku do jedné konkrétní věci. Zkuste se taky zbavit pocitu viny z toho, že nestíháte dělat všechno, co si vaše maminka představuje. Sdílejte strasti péče s blízkými, třeba se sourozenci.“

Jak nejlépe pečovat?

Občanské sdružení Život 90, které založili v roce 1990 manželé Blanka a Jan Lormanovi, proto sepsalo tento obecný návod, jak podobné situace řešit.

– Myslete na sebe, najděte různé možnosti pomoci, požádejte o pomoc rodinu, využijte sociálních služeb.

– Myslete na svoje potřeby, neodbývejte se, dbejte na zdravou životosprávu.

– Stanovte si reálné cíle.

– Pečujete-li o člověka s demencí, učte se radovat z drobných úspěchů. Svou péčí můžete přispět ke zpomalení průběhu tohoto progresivního onemocnění. Snažte se zaměřit vždy jen na jednu věc.

– Pečujete-li o umírajícího člena rodiny v domácím prostředí, můžete často zažívat zoufalství a pocity viny, že pro něj neděláte dost. Vězte, že tím, že jste dotyčnému umožnili být na konci života se svými blízkými, jste pro něj učinili velmi mnoho.

– Neváhejte vyhledat odbornou pomoc. To, co zažíváte, znají tisíce pečujících. Vždy je se na koho obrátit.

Více informací ohledně pečovatelských služeb lze zjistit na internetových stránkách sdružení Život 90, které má i bezplatnou sociální poradnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…