Varování od důležitého úřadu: Velký bratr je všude. Veřejnost nemá vůbec žádnou jistotu

28.08.2016 14:25

Je bezpečnost důležitější než soukromí? Tato zásadní otázka padla v závěru nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Odpovídala na ni předsedkyně Úřadu na ochranu osobních údajů Ivana Janů. Její slova diváky rozhodně nepotěšila.

Varování od důležitého úřadu: Velký bratr je všude. Veřejnost nemá vůbec žádnou jistotu
Foto: ÚOOÚ
Popisek: Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů JUDr. Ivana Janů

„Veřejnost nemá vůbec žádnou jistotu, protože dnes má kameru skoro každý v mobilu, takže úřad to v žádném případě nemá pod kontrolou... Je to takové nutné zlo, které umožňuje moderní výpočetní technika a všechny ty vymoženosti, které dnes trh nabízí,“ varovala Janů.

Popsala příklady ze severu Čech, kdy v některých domech už se nájemníci bez kamery neobejdou, pokud si chtějí v domě zachovat bezpečí. „Přišli k nám lidé, kteří nám říkali, že jsou u nich v domě třeba politá tlačítka výtahu, aby nefungoval, protože třeba v desátém patře se tam schází drogová společnost,“ prozradila dáma. V tomto případě plně chápe potřebu mít v domě kontrolu. Ale musí být také jasně řečeno, kdo má přístup k nahrávkám z kamery a co se s těmito nahrávkami děje. Není možné, aby si ze záznamů kamery někdo dělal nějaký soukromý archiv, který by využíval po svém.

Další věc je chování občanů na sociálních sítích. Tam lidé poskytují dobrovolně soukromé informace a mnohdy se chovají velmi neopatrně. „Dnes si málo lidí uvědomuje tu realitu, že mohou mít sice dveře u bytu zavřené, ale když sedí u internetu, tak někdo do jejich soukromí vidí,“ zdůraznila Janů. Občané si mnohdy nejsou vědomi, že používají řadu inteligentních zařízení, která o nich sbírají data a někam je odesílají. Čechy, Moravany a Slezany mnohdy vůbec netrápí, kde tato data končí a co se s nimi děje dál.  

Každý člověk má přitom právo na to, aby na sociálních sítích mohl požádat o úpravu údajů, nebo dokonce o výmaz určitých údajů. Každý člověk má právo na to být v kyberprostoru zapomenut. V tomto smyslu se dnes připravuje nová evropská směrnice, kterou bude muset aplikovat do svých zákonů i Česko. Za soukromý údaj budou v budoucnosti považována i tzv. cookies, která prozrazují, co děláme na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …