Ve Vrběticích se ozvaly další výbuchy. Salvy pravděpodobně zdaleka nekončí

10.12.2014 21:09

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku se po několikadenním klidu ozývaly v noci a dnes dopoledne další slabé výbuchy. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) budou menší exploze pokračovat ještě nějakou dobu, další evakuace přilehlých obcí ale není potřeba. Musí se však odložit plánovaná asanace areálu. Ve čtvrtek přijede do Vrbětic stovka vojáků, aby vybudovala zázemí pro ostrahu rizikového prostoru. Dalších 180 vojáků, kteří budou areál střežit, dorazí v pondělí.

Ve Vrběticích se ozvaly další výbuchy. Salvy pravděpodobně zdaleka nekončí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Policie zaznamenala menší náhodné detonace v úterý mezi 20:30 a 21:30, středně silný otřes se pak ozval dnes po 10:00, předtím byl několik dní klid. Podle Chovance vybuchuje poškozená munice vyhozená při výbuchu druhého skladu 3. prosince. Policie přirovnala situaci k té po prvním říjnovém výbuchu, kdy se z muničního skladu číslo 16 několik týdnů po jeho explozi ozývaly mírné detonace.

 Ve Vrběticích hlídá nyní přes šest desítek vojáků

Pyrotechnici si po druhém výbuchu stanovili bezpečnostní lhůtu devět dnů bez náhodné exploze nutnou k tomu, než začnou chystat areál k odvozu munice. Podle policie by transport munice z areálu, kde je jí asi 7000 tun, mohl začít nejdříve koncem prosince. Pyrotechnici by se pak měli opět pustit do dekontaminace komunikací a okolí budov v areálu. Podobně tomu bylo po první explozi muničního skladu v polovině října, kdy se čekalo týden.

Ve Vrběticích hlídá nyní přes šest desítek vojáků. Ve čtvrtek na místo dorazí zhruba sto dalších, kteří vybudují logistické zázemí. V pondělí přijede dalších 180 vojáků, kteří budou mít na starosti ostrahu. Budou mít k dispozici obrněná vozidla Pandur a Iveco a pozorovací systémy včetně prostředků nočního vidění a termovize. Stovka vojáků, která bude od čtvrtka stavět velitelské stanoviště, po splnění tohoto svého úkolu zase odjede.

Kvůli explozím ve Vrběticích by se měla v budoucnu více a častěji kontrolovat munice. Nyní prověřuje zhruba tři tisícovky držitelů licence 54 policistů, Chovanec chce jejich počet zdvojnásobit. Stoupnout má také počet kontrol munice, kterých je nyní asi 500 ročně. Ministr vnitra předpokládá u velkých skladů minimálně jednu prověrku ročně. Návrh předloží 22. prosince na zasedání Bezpečnostní rady státu.

Obě epicentra výbuchů dopoledne zkoumal ze vzduchu bezpilotní dron

Situaci ve Vrběticích probíralo také zlínské krajské zastupitelstvo. Zastupitel opoziční KDU-ČSL, senátor Jiří Čunek, kritizoval hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) za to, že nevyhlásil stav nebezpečí, a dostatečně tak neinformoval obyvatele v okolí. Mišák kritiku odmítl, po dohodě s velitelem zásahu prý postupoval podle zákona. Do areálu podle něj mohla jen policie a jako jediná tak mohla o rychle se měnící situaci informovat.

Sklad číslo 16, který s pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s téměř 13 tunami výbušnin explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Obě epicentra výbuchů dopoledne zkoumal ze vzduchu bezpilotní dron, jenž monitoroval i celé prostředí muničních skladů. Pyrotechnici budou snímky pořízené z letounu zkoumat a budou se snažit zjistit příčinu výbuchů.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní, téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda v pondělí schválila zvýšení počtu vojáků na 450, areál by měl být neprodyšně uzavřen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…