Ve sněmovně jsou opilci, naříkala šokovaná poslankyně. Zjišťovali jsme tedy více...

06.12.2013 11:13

V šoku z chování poslanců byla při prvním zasedání sněmovny Jana Hnyková, kterou voliči zvolili v Libereckém kraji za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Na vlastní oči totiž prý viděla své opilé a vrávorající kolegy. Další zákonodárci se nám pak svěřili se svými zkušenostmi. ParlamentníListy.cz oslovily i předsedu sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

Ve sněmovně jsou opilci, naříkala šokovaná poslankyně. Zjišťovali jsme tedy více...
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

Plna očekávání vstoupila minulý týden Jana Hnyková do Parlamentu. Složila slib a zasedla do poslaneckých lavic. A nestačila se divit. „Jsem zdravotní sestra a velmi dlouho jsem pracovala v sociálních službách. Tady děláte zodpovědnou práci, kterou vykonáváte podle nějakých pravidel. S něčím podobným jsem počítala i v Parlamentu. Když tam sedíte a mluví třeba předseda Senátu nebo předseda vlády, očekávala bych, že ho dnes již moji kolegové poslanci vyslechnou. Zvláště, když zazněly velmi důležité informace pro naše další jednání," vysvětlila ParlamentnímListům.cz.

Dokonce zvažovala, zda se nemá vrátit zpět mezi slušné lidi

Mnozí poslanci však úvodní parlamentní zasedání pojali poněkud jiným způsobem. „Způsob, jakým se poslanci k sobě chovali, pro mě byl naprosto nepochopitelný. Neúcta člověka k člověku, kdy se poslanci nahlas bavili mezi sebou a neposlouchali, co jim předseda vlády sděluje. Nebo páni poslanci v podroušeném stavu, kteří se málem netrefili do dveří. Byl to pro mě šok, který jsem velmi těžko vydýchávala během noční procházky Prahou po skončení schůze. Říkala jsem si - co tam dělám? Přemýšlela jsem, jestli není lepší vrátit se zpět do svého zaměstnání mezi slušné lidi," popsala své pocity v ParlamentníchListech.cz. „Ale z boje se neutíká. Lidé nám dali hlas, věří, že budeme bojovat za změnu," zdůraznila.

Proč poslankyně nejmenovala opilé poslance?

Následně se čtenáři ParlamentníchListů.cz poslankyně Hnykové dotazovali, proč ve svém svědectví nebyla konkrétní a proč opilé poslance, které během sněmovní schůze zahlédla, nejmenovala. Okamurova zákonodárkyně na svém profilu na ParlamentníchListech.cz věc vysvětlila: „Dobrý den, věřte mi, že i tak vyvolala má zpráva pozdvižení mezi přítomnými poslanci. Věřím, že se dotyční chytí za nos a pro příště se podobných excesů vyvarují," odpověděla na čtenářský dotaz.

Anketa

Co udělat s opilým poslancem?

hlasovalo: 4957 lidí

Čtenáři se v této věci obraceli i na další poslance, třeba Miloslavu Vostrou z KSČM, které se ptali na to, zda zákon, který ukládá nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo ně a nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele, platí i pro poslance. Vostrá uvedla, že zákon platí i pro poslance. V reakci na další dotaz na toto téma pak Vostrá dodala:  „Pokud poslanec poruší pravidla, zabývá se tím mandátový a imunitní výbor za předpokladu, že má o tomto informace," reagovala na dotaz čtenáře.

ParlamentníListy.cz následně oslovily několik zákonodárců s dotazem, zda mají podobnou zkušenost jako Jana Hnyková a jak by se zachovali v případě, že by veřejnost volala po zákazu prodeje alkoholu v restauracích Poslanecké sněmovny.

Osobní zodpovědnost každého poslance

„Pro mě je to jednoduché. Kdyby zde bylo zakázáno podávání alkoholu, já s tím žádný problém nemám. Nicméně to neznamená, že si někdo nedá panáka ve své kanceláři. Takže je to spíš na osobní zodpovědnosti každého poslance, aby věděl, co se sluší a patří,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Toto mě absolutně netrápí. Já totiž ani pořádně nevím, kde by se tam alkohol podával. Snad po obědě, jinak jsem si ničeho nevšimla. Nic z toho, co popisuje paní poslankyně, jsem tam neviděla. Každý dospělý člověk by si však měl umět sám za sebe zodpovídat. Na druhou stranu, atmosféra v Poslanecké sněmovně je v těchto dnech skutečně mimořádně nepříjemná a chaotická. Možná je to dáno tím, že se zatím moc dobře neznáme a sedíme podle abecedy, ne podle svých klubů,“ uvedla poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, zvolená v Olomouckém kraji podruhé.

Poslancem od roku 2002. A za tu dobu…

S opilými poslanci se za dobu svého působení v Parlamentu podle svých slov nesetkal také poslanec za KSČM Miroslav Opálka. „Přiznám se, že tuto zkušenost, jakou má nová paní poslankyně, nemám. Zřejmě se málo zabývala tím, co se v minulosti ve sněmovně dělo, takže je otřesena z těch úvodních dlouhých tahanic, které souvisí s vyjednáváním v rámci koalice. Já už samozřejmě tyto věci nějaký rok znám, takže toto mě neudivuje. A co se týká alkoholu, tak alkohol v bufetu byl už za předsedování pana kolegy Zaorálka zrušen - a jinak, jestli má někdo alkohol v kanceláři, to by se asi sotva dalo nějakým způsobem kontrolovat. Jde o to, aby si občané zvolili takové poslance, kteří mají takové morální kvality, aby k případným excesům nedocházelo,“ sdělil Opálka, kterého do sněmovny zvolili v Moravskoslezském kraji počtvrté.

Jan Volný z hnutí ANO pak dodal, že ani on nikoho opilého ve sněmovně neviděl. „Ale stálo by jistě za úvahu zde alkohol omezit, protože je to práce,“ řekl Babišův poslanec z Plzeňského kraje. 

Nikdo z lidovců prý pod vlivem nebyl

Nově zvolený poslanec a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ParlamentnímListům.cz neuvedl, zda viděl některého ze zákonodárců v podroušeném stavu, ale ubezpečil, že žádný z lidoveckých poslanců v průběhu žádné schůze pod vlivem alkoholu nebyl. „Pokud jdeme na pivo, tak jedině večer po skončení jednání. Já osobně se dokážu obejít bez tvrdého alkoholu. Přiznám se, že když si člověk někdy dá něco tučného, tak malé pivo rozhodně není na škodu a nikdo z něj opilý nebude. Ale myslím si, že alkohol v Poslanecké sněmovně je teď to nejmenší, co nás trápí,“ podotkl poslanec zvolený v Olomouckém kraji.

Prvenství drží Kott

Konzumace alkoholu v Poslanecké sněmovně „proslavila“ někdejšího poslance za ODS Petra Kotta, který nyní spolu s Davidem Rathem figuruje v kauze uplácení a machinací s evropskými dotacemi. Kott se v roce 2003 opil při sněmovní schůzi a zmeškal tak hlasování o reformě veřejných financí. To ho stálo místo v ODS, z níž ho vyhodili. V reakci na tuto kauzu pak tehdejší předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) zakázal prodej veškerého alkoholu, včetně piva, ve sněmovním bufetu. Alkohol se ale dál může podávat ve všech sněmovních restauracích.

ParlamentníListy.cz proto oslovily i nového šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Na dotazy týkající se jeho postupu v případě, že by se problémy s pitím alkoholu v Parlamentu stupňovaly a veřejnost začala volat po zákazu jeho podávání i ve sněmovních restauracích, však neodpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka, Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…