Ve stínu Islámu. Kniha, kterou byste neměli přehlédnout

24.03.2017 15:51

Autorem knihy je skupina odborníků, kteří umožňují poznat život menšinových komunit na Blízkém východě. Kniha zároveň mapuje jejich spiritualitu, historické osudy a problematické postavení. Teprve díky zprávám z nedávné doby se mnozí v Evropě vůbec dozvěděli, že v blízkovýchodní oblasti vedle většinového islámu přežívají další náboženské skupiny.

Ve stínu Islámu. Kniha, kterou byste neměli přehlédnout
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Odborník na islámské nauky z kuvajtské univerzity Mohamed Al Otaibi s tlumočníkem

Tuto slepou skvrnu odstraňuje nová publikace českých badatelů Ve stínu islámu. Autorský tým v čele s religionistou Jiřím Gebeltem se danými náboženstvími dlouhodobě zabývá a ve většině případů čerpá ze svých terénních výzkumů. S bohatou obrazovou přílohou vydal Vyšehrad.

„Titul Ve stínu islámu rozehrává celou škálu významů,“ píše v úvodu Jiří Gebelt. „Zatímco na Blízkém východě je stín chápán jako zdroj ochrany před žhnoucím sluncem, a má tedy konotace spíše pozitivní, v našem prostředí chápeme být v něčím stínu jako méně významné či podřadné postavení. Zvolený název odkazuje na to, jak malé pozornosti se dostává menšinovým náboženstvím v kontextu proměn, jimiž region Blízkého východu prochází. V tomto smyslu je záměrem předložené monografie nechat menšinová náboženství vystoupit ze stínu islámu, tedy ze stínu pozornosti, jež se soustřeďuje na většinový islám,“ dodává Gebelt.

Pro přehlednost autoři svůj výklad jednotlivých skupin rozdělili do tří dílčích oddílů. První je věnován křesťanství na Blízkém východě, druhý náboženstvím, respektive nábožensko-etnickým skupinám, jež se nějakým způsobem vztahují k islámu. Třetí oddíl přináší výklad mandejců a jezídů. Vlastnímu textu o vybraných náboženských skupinách předchází dvě kapitoly, jež mají především vytvořit předpoklady pro lepší pochopení celkového rámce postavení popisovaných skupin v prostředí většinového islámu.

Kolektivní monografie nabízí čtenářům v původních autorských příspěvcích vhled do problematiky vybraných blízkovýchodních náboženských menšin. V centru pozornosti stojí především ta menšinová náboženství, jež byla zásadním způsobem poznamenána událostmi na Blízkém východě. Jejich zpracování se ujali badatelé, kteří se daným náboženstvím dlouhodobě zabývají a mohli ve většině případů čerpat ze svých terénních výzkumů. Vydává Vyšehrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…