Vědec a publicista: V okolí každého z nás může být člověk jako z U. Brodu. A my se bojíme muslimů

25.02.2015 19:11

Tragické události poslední doby, a to jak útoky na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo, tak i včerejší hromadná vražda v Uherském Brodu, přivedly vědce a publicistu Borise Cveka k zamyšlení nad skutečnými hrozbami naší společnosti.

Vědec a publicista: V okolí každého z nás může být člověk jako z U. Brodu. A my se bojíme muslimů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelec ze samopalu

Cvek poukazuje na to, že v Česku nemáme téměř žádné muslimy, a přesto se tu po útoku v redakci časopisu Charlie Hebdo zvedla vlna hrůzného strachu z muslimského nebezpečí. Přitom je ale jasné, a vysvětluje to i antropolog Scott Atran v rozhovoru pro renomovaný přírodovědný časopis Nature, že hlavní důvod radikalizace lidí, nejen muslimů, je frustrace, sociální vyloučení a beznaděje.

Budeme extrémní pravici zobat z ruky nesmyslnou islamofobii?

Cvek se ptá, zda budeme extrémní pravici zobat z ruky zcela nesmyslnou islamofobii a opíjet se ideologickou a rasovou nenávistí jako za Hitlera, nebo budeme řešit reálné problémy této země. Za ně považuje v civilizovaných zemích naprosto nemyslitelné exekuční zákony, které uvádějí lidi do dlouhodobého zoufalství. "Ta otázka byla stejná už před útokem zoufalého, údajně dlouhodobě nezaměstnaného a frustrovaného člověka v Uherském Brodě,“ podotýká.

Upozorňuje, že v širším okolí každého z nás může být takový zoufalý člověk, který nás může nenávidět prostě proto, že jsme součástí systému, který se ho rozhodl umučit.

Ale my se budeme bát muslimů, které jsme nejspíše nikdy v životě ve svém okolí nepotkali ani nepotkáme.

Závěrem Cvek uvádí, že aby se poměry změnily, musíme se bát reálných hrozeb a ne bubáků. "Musíme hledat reálné příčiny a nezaměňovat je s náboženskou nebo rasovou nenávistí,“ uzavřel Boris Cvek své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…