Velice nepříjemná zpráva pro britského premiéra. V jeho zemi byl zveřejněn čerstvý průzkum k přistěhovalcům

29.08.2015 18:48

Britský Národní statistický úřad tento týden zveřejnil údaje týkající se počtu přistěhovalců ve Velké Británii. Od března 2014 do března 2015 se jich v zemi usadilo téměř 330 000. To je historicky nejvyšší číslo, které ještě o pár tisíc překonalo dosavadní rekord z roku 2005, kdy v čele země stála labouristická vláda Tonyho Blaira.

Velice nepříjemná zpráva pro britského premiéra. V jeho zemi byl zveřejněn čerstvý průzkum k přistěhovalcům
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Pro současnou vládu konzervativce Davida Camerona jsou zveřejněná čísla velmi nepříjemným zjištěním. Britský premiér totiž před volbami sliboval, že se počet přistěhovalců za rok sníží pod hranici 100 000. Celkově v období od března loňského do března letošního roku přišlo do Velké Británie 636 000 přistěhovalců, ale pouze 307 000 se posléze vrátilo do svých mateřských zemí. V porovnání s předchozím rokem se počet příchozích imigrantů zvýšil o 94 000. Z celkového počtu 636 000 imigrantů přišlo rovněž rekordních 269 000 ze zemí Evropské unie. Nejvíce z nich pochází z Rumunska a Bulharska. Jejich počet se téměř zdvojnásobil z 28 000 na současných 53 000. Zveřejněné údaje také dle Daily Mail ukazují, že čtyři z deseti imigrantů z EU nemělo při vstupu do země jisté zaměstnání.

Ministři Cameronovy vlády z překvapivého růstu počtu imigrantů obviňují Evropskou unii. „Tyto údaje by měly být vážným mementem pro EU. Jde v každém případě o znepokojivá čísla, která nemají v poválečné éře obdoby. Tento trend je nadále neudržitelný a může vážně ohrozit budoucí ekonomický vývoj členských států Evropské unie. Jde o potvrzení, že je zapotřebí nastartovat reformy v rámci Evropské unie, ale i samotné Velké Británie,“ cituje britský deník vyjádření ministra pro imigraci Jamese Brokenshira. Opoziční labouristé ústy Keith Vaz podrobili Cameronovu vládu tvrdé kritice. „Slibovali číslo pod sto tisíc. Od toho jsme hodně daleko a je proto nutné zcela změnit přístup.“

Deník Daily Mail připomíná, že vláda zkraje tohoto týdne oznámila chystané změny v přistěhovaleckém zákoně. „Ilegální imigranti budou moci být odsouzeni do vězení až na šest měsíců a firmy, které je zaměstnají, mohou přijít o své podnikatelské oprávnění. Vzhledem k platným pravidlům EU o svobodě pohybu to však bude mít na počet imigrantů v zemi jen nepatrný vliv,“ soudí britský deník. Kritika se na adresu vlády valí nejenom z řad opozičních labouristů. „Vláda byla zvolena s tím, že přijde s dlouhodobým plánem na řešení přistěhovalecké problematiky. Ukazuje se však, že premiér David Cameron žádný takový plán nemá. Bez dlouhodobé strategie přitom nelze počítat ani v nadcházejících letech s žádným zlepšením,“ konstatoval ředitel think tanku British Future Sunder Katwala.

Národní statistický úřad dále uvedl, že v posledních padesáti letech došlo v oblasti migrace ke značným výkyvům. V 60. a 70. letech více lidí ze země odešlo, než přišlo a tento trend se znatelně nezměnil ani v 80. a v první polovině 90. let. Prudký nárůst imigrantů se započal v roce 1997, kdy v parlamentních volbách zvítězili labouristé. Na začátku druhého tisíciletí počet imigrantů dle Daily Mail stoupl v důsledku dalšího rozšíření Evropské unie v roce 2004. „Od roku 1998 do roku 2013 počet přistěhovalců stoupl ročně na úroveň mezi 150 000 až 270 000. Dalším zajímavým údajem je počet imigrantů narozených mimo Velkou Británii, jejichž počet poprvé v historii překročil hranici osmi milionů. Jeden z osmi obyvatel Velké Británie, což činí 13 % z celkové populace, se narodil mimo ostrovy. Zatímco v roce 2004 to byl pouze jeden z jedenácti obyvatel,“ píše Daily Mail.

Skutečný počet cizinců ve Velké Británii však může být podle mínění expertů ještě vyšší. Britská populace narozená mimo Velkou Británii roste v poslední dekádě každým rokem, byť se tento nárůst přece jenom zpomaluje. „V letech 2006 až 2009, tedy za vlády labouristů, se počet v cizině narozených Britů zvýšil ze šesti na sedm milionů. Zatímco nárůst ze sedmi na osm milionů probíhal za vlády konzervativců celých pět let. „V posledních letech se růst lehce zpomaluje v důsledku ekonomické krize. V každém případě čísla stále rostou navzdory tomu, že vláda v oblasti přistěhovalecké politiky značně přitvrdila,“ cituje Daily Mail vyjádření ředitelky společnosti Migration Observatory Madeleine Sumptionové. Podíl Britů narozených mimo Velké Británie se ovšem dle Daily Mail srovnatelný s dalšími státy v Evropě. „Podle údajů za loňský rok byl podíl obyvatel narozených mimo zemi větší v šesti z nich, mimo jiné v Rakousku, Irsku a Švédsku. Zatímco v devíti dalších zemích, včetně Itálie, Portugalska a Finska, to bylo zase naopak méně než ve Velké Británii,“ píše Daily Mail.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…