Velká „čistka“ v polské diplomacii? Zahradil má jasno, proč teď Jourová mlčí

29.03.2024 21:08 | Monitoring

„Slyšíte to ticho?“ ptá se europoslanec Jan Zahradil (ODS) k tomu, jak se nikterak nezvedají ostré protestní hlasy z diplomatických kruhů ani z Bruselu, jež by reagovaly na plánované čistky v polské diplomacii, které hodlá odstartovat tamní premiér Donald Tusk. Kdyby podobné čistky spustil bývalý předseda polské vlády Mateusz Morawiecki, tak by už dle Zahradila česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) dávno sousední zemi hrozila zastavením evropských fondů.

Velká „čistka“ v polské diplomacii? Zahradil má jasno, proč teď Jourová mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41508 lidí
S plánem na obměnu více než 50 velvyslanců přišel polský ministr zahraničí Radosław Sikorski a podpořil ho premiér Donald Tusk, A přestože polský prezident Andrzej Duda zatím nemíní odvolání velvyslanců, které do funkcí jmenoval předchozí kabinet, podpořit, Tuskova vláda má připravený plán, jak stanovisko prezidenta částečně obejít.

Ministerstvo zahraničí v prohlášení dle polské televize TVN24 v první polovině března uvedlo, že doufá, že v této věci budou spolupracovat nejdůležitější aktéři v zemi. „Volby mají své důsledky,“ sdělil Sikorski. Naznačil, že pokud se polského prezidenta nepodaří přemluvit, aby kroky nového kabinetu podpořil, pak by mohla Tuskova vláda ty velvyslance stáhnout na konzultace do Varšavy a ambasády by místo nich vedli diplomaté na úrovni chargé d'affaires.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Slyšíte to ticho? Kdyby takové čistky v médiích, justici a státní správě rozjela bývalá polská vláda, už by jí Věra Jourová (ANO) hrozila zastavením fondů, Jan Lipavský (Piráti) by vydal pohoršené prohlášení a Martin Dvořák (STAN) školil Polsko v ČT z evropských hodnot. Naši mistři dvojího metru,“ poznamená k tomu Zahradil.

Právě česká eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová kritizovala Polsko za působení minulé vlády premiéra Morawieckého z Práva a spravedlnosti poměrně často. A poté, co Evropská komise rozhodla o blokaci peněz z pandemického balíku obnovy pro Varšavu, byla to právě Jourová, kdo volal po co nejtvrdším postupu proti sousednímu státu, jelikož dle jejího názoru v něm „upadal právní stát“ a údajně se zvyšovalo též autoritářství.

„Před eurovolbami se to teď rozjíždí do vysokých obrátek. Ti ‚hodní‘ budou hlazeni po srsti. Ti ‚zlí‘ budou šiřiteli ruské propagandy,“ podotýká Zahradil.


Oponoval mu cestovatel Dan Přibáň: „Zahradil by po roce 89 halekal o tom, že nová vláda provádí čistky jako komunisti, když se komunistů dosazených režimem zbavuje,“ napsal trabantista.

„Až na to, že tady se po roce 89 nic takového nestalo. Fanatickým idiotům s dvoutaktním mozkem se samozřejmě vždycky čistky líbí. V 50. letech 20. století byste čistil od ‚nepřátel režimu‘, až by se z vás kouřilo,“ reagoval posléze na tato slova Přibáně europoslanec.

Ozval se též novinář Jan Moláček. „To není dvojí metr, pane europoslanče, to jenom vy záměrně zastíráte rozdíl mezi uzurpací institucí autokratickými politiky/stranami, které tím betonují moc ve svých rukou, a očistným procesem poté, co se je podaří od moci odstavit. Důvod, proč to děláte, je myslím každému jasný,“ uveřejnil pod Zahradilův příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Holka z Třebíče se tedy vypracovala i vybarvila !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 30.03.2024 7:21:55
Z vazby v kauze Budišov ( 2006) se vypracovala až na vrchního cenzora EU. Tomu tedy říkám kariéra ! Nyní zase bude dávat náhubky a posílat do vazby své oponenty ona. Před ženskou pomstou není úniku, to je známý fakt. Její čeští nepřátelé už musí mít hodně špatné spaní, to je jisté. Mě by ale víc zajímalo, jak spí nyní ona.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…