Velké změny. Dvořák pryč, ČT3 se možná vrátí

19.07.2023 21:20 | Monitoring

Z dnešního jednání Rady ČT vyplynulo, že by v budoucnu mohlo dojít k obnově vysílání archivního programu ČT3, který skončil loni na silvestra, tuto naději vyjádřil současný generální ředitel veřejnoprávní televize Jan Souček, na svém Facebooku o tom informoval místopředseda Rady ČT Pavel Matocha.

Velké změny. Dvořák pryč, ČT3 se možná vrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

„Na dnešním jednání Rady ČT v ostravském televizním studiu zazněly podstatné informace ke zrušenému kanálu ČT3, který byl mezi cílovou skupinou starších občanů velmi populární. Vysílání programu ČT3 ukončil součaný generální ředitel v minulém roce v rámci úsporných opatření,“ uvádí místopředseda Rady ČT Pavel Matocha.

Programový ředitel České televize Milan Fridrich dnes v Ostravě během výjezdního zasedání Rady České televize, která se zabývala právě závěrečnou zprávou týkající se programu za rok 2022, uvedl, že roční náklady na program ČT3 byly „nižší desítky milionů korun“, což je méně než jedno procento rozpočtu ČT.

Tuto možnost na Radě ČT potvrdil také generální ředitel ČT. „Z následného vyjádření nového generálního ředitele Jana Součka, který se funkce ujme k 1. říjnu, vyplynulo, že je velká naděje, že program ČT3 by mohl být v dohledné době opět spuštěn,“ doplnil Matocha.

Matochy se diskutéři pod jeho příspěvkem dotazovali na zrušení ČT Sport. Jeho zachování hájil ale se slovy, že je důležitý. „Zatímco politika společnost rozděluje, sport ji spojuje. Plus sportovní přímé přenosy jsou jednou z mála oblastí, kde má lineární vysílání ještě smysl a nenahradí ho odložené přehrávání a archivy. Můj názor je, že program ČT Sport třeba udržet a podporovat,“ vysvětloval.

Zpráva předložená radním uvádí, že program ČT3 by se mohl vrátit v případě lepšího financování televize. „Věřím, že se podaří obnovit ČT3. Momentálně to ale není otázka na mě. Doufám, že se k tomu vrátíme a ČT bude mít opět svůj archivní program,“ uvedl Fridrich. Televize se podle něj po vypnutí ČT3 snaží nasazovat vhodné archivní pořady na programy ČT1 a ČT2. „Toto ale není řešení. Od těchto programů diváci očekávají hlavně novinky. Ne archiv. V tomto byl program ČT3 nenahraditelný,“ podotkl Fridrich.

Vysílání ČT3, které skončilo v poslední den loňského roku, od spuštění 23. března 2020 zaznamenalo sedm milionů diváků. Stanici vzniklou v reakci na pandemii koronaviru, kterou doprovázela řada omezení, si pustilo 94 procent diváků nad 65 let. Přesně po 1 013 dnech vysílání se program ČT3 s diváky rozloučil na silvestra českou komedií Saturnin.

Programová nabídka ČT3 se opírala zejména o výběr z televizního fondu, tematické relace, jakými byly Pohybovky Pavla Kříže nebo Taneční pro starší a pokročilé se Zdeňkem Chlopčíkem, a základní informační servis s přehlednějším grafickým zpracováním i klidnějším tempem moderace. Mezi nejvyhledávanější pořady stanice patřily seriály Nemocnice na kraji města či Rozpaky kuchaře Svatopluka, hudebně-zábavní relace Televarieté, ale třeba také původní magazín Život na třetí, který nabízel praktické rady a tipy, nápady na volnočasové aktivity, cvičení nebo recepty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …