Velký bratr! Opozice je ve varu. Tajná služba měla mít fotky nejen SPZ vašeho vozu, ale i celé posádky

03.02.2020 20:12

Bezpečnostní a informační služba (BIS) nejdříve odmítala tvrzení, že by ohledně připravovaného systému pro sledování vozů špehovala občany. Dnes odpoledne však připustila, že by systém snímal celé vozidlo včetně posádky. Brání se však tím, že by snímky byly pořízené v nízké kvalitě. Opozice něco takového ostře odmítá s tím, že jde o nepřípustný zásah do soukromí. Zakázkou na dálniční systém, který měl sledovat a fotografovat řidiče, se bude proto zřejmě příští týden zabývat Sněmovna, informuje server Novinky.cz.

Velký bratr! Opozice je ve varu. Tajná služba měla mít fotky nejen SPZ vašeho vozu, ale i celé posádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v minulém týdnu uvedli, že na základě požadavku tajných služeb měl systém uchovávat data o průjezdu vozů. BIS se v tu dobu stavěla proti tvrzení, že by měla kamerový systém spravovat a mít s ním cokoliv společného.

Server Seznam Zprávy v pondělí informoval, že systém měl pořizovat fotografie registrační značky a osádky vozu. BIS na Twitteru upřesnila, že „fotografii celého vozu by bývala dostávala vzhledem k tomu, že systém neumí udělat výřez registrační značky projíždějícího vozu“. „Kvalita fotografií je natolik nízká, že lze poznat tovární značku, nikoliv rozpoznat obličej,“ dodala.

Na BIS se snáší kritika za to, že ve svých zprávách hovoří o dezinformacích, ale všechny informace médií o fotografiích aut nakonec pod tlakem potvrdila.

Někteří opoziční poslanci proto chtějí, aby se zakázkou na dálniční systém, který měl sledovat a fotografovat řidiče, příští týden zabývala Sněmovna. Plošné sledování lidí označují za nepřípustný zásah do soukromí.

„Pokud by se toto prokázalo, jde o zcela alarmující situaci připomínající řádění Velkého bratra. Plošné sledování je naprosto nepřístupný zásah do soukromí lidí,“ napsal Novinkám šéf Pirátské strany Ivan Bartoš.

Předseda ODS Petr Fiala očekává od vlády vysvětlení. „Stát by lidi neměl sledovat na každém kroku. Tato záležitost zjevně přesahuje Ministerstvo dopravy a my samozřejmě budeme chtít od vlády slyšet, jak to bylo. A proč se někdo v tichosti snaží zavádět špehovací systém na občany,“ sdělil Novinkám Fiala. Premiéra a ministrů se chce na zakázku ptát i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.  

Stejně tak přijde zakázka podivná i SPD. „Je rozhodně proti plánům využít kontrolní systém na dálniční známky ke špiclování občanů jedoucích v automobilu,“ komentoval situaci předseda SPD Tomio Okamura s tím, že se „plíživě budují základy policejního státu a totální kontroly“.

„Svět, kde stát kontroluje, kam, kdy a s kým jedu, mi je jednoduše proti srsti. Toto je zásadní debata o charakteru naší společnosti,“ hrozí se předseda STAN Vít Rakušan.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale trvá na tom, že stát nikoho špiclovat nechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…