Velký německý projekt, který opakovaně padl. Politik se drží za hlavu: Nepřipravení Češi

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.11.2023 20:55 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK Německá ekonomika není úplně v kondici a vládní ekonomové tvrdí, že svítat začne příští rok. Ovšem po přečtení zpráv, prostě lokomotiva netáhne. „Německá ekonomika má určité potíže. Jsou dané tím, že Německo je převážně exportní země,“ komentoval Libor Rouček, bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší redaktor Hlasu Ameriky. A vyjádřil se i k situaci s promarněnou šancí u Plzně, co se týká případné výroby čipů, na což nebyla česká ekonomika nijak připravena.

Velký německý projekt, který opakovaně padl. Politik se drží za hlavu: Nepřipravení Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká vlajka za okny Poslanecké sněmovny

U dvou trhů, tedy ruského a čínského, se za poslední rok či dva objem německých vývozů nebo možnosti německého průmyslu a ekonomiky zmenšil.

„Neznamená to, že Německo, na rozdíl od nás, bude mít nějaké potíže do budoucna, protože investuje do moderních technologií budoucnosti. V Německu se staví továrny na čipy, jsou tam velké investice i pokud jde o tzv. gigafactory. Německo má do budoucna slušně našlápnuto. Problém v Německu stejně jako u nás jsou ceny energií, to je pravda. S tím se bude Německo a celá Evropa ještě nějakou dobu potýkat. Tady něco hrozí, a vidíme to např. u chemického průmyslu…“ podotkl.

„Máme tady firmu BASF, která je největší chemičkou na světě, že uvažuje právě o přesunutí části výroby do levnějších zemí, což jsou například Spojené státy. S tím se musí Německo popasovat. S tím se musíme popasovat i my jako ekonomika, která je na Německu silně závislá. Tisíce našich podniků jsou s německými provázány, což je dobré v časech konjunktury, pak horší, když se nedaří. Ale naše ekonomika bohužel nemá, na rozdíl od té německé, do budoucna našlápnuto. Nejsou vytvořeny podmínky k nějakému budoucímu růstu,“ upozornil.

Koncern Volkswagen a výroba čipů, která se nekoná

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…