Velvyslanec na koberečku. Požadavek na vděk Ukrajinci neskousli

02.08.2023 19:35 | Monitoring

Státní tajemník polského prezidenta Andrzeje Dudy a vedoucí úřadu pro mezinárodní politiku Marcin Przydacz způsobil pozdvižení v Kyjevě, když prohlásil, že si Ukrajina dostatečně necení polské pomoci. Ukrajina si nyní předvolala polského velvyslance Bartosze Cichockého, aby tyto „nepřijatelné výroky“ vysvětlil.

Velvyslanec na koberečku. Požadavek na vděk Ukrajinci neskousli
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil v polské Varšavě

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí si pozvalo polského velvyslance Bartosze Cichockého do Kyjeva, aby s ním projednalo pondělní komentáře státního tajemníka v kanceláři polského prezidenta Marcina Przydacze.

„Během jednání bylo zdůrazněno, že výroky o údajném nevděku Ukrajinců za pomoc Polské republiky neodpovídají skutečnosti a jako takové jsou nepřijatelné," uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko.

V rozhovoru pro polská média se Przydacz mimo jiné vyslovil pro prodloužení zákazu Evropské unie ohledně vývozu ukrajinského obilí a dalších surovin s tím, že je potřeba zejména hájit domácí zemědělce.

Przydacz rovněž uvedl, že Ukrajina má od Polska velkou podporu a měla by začít oceňovat všechno, co Polsko v posledních měsících a letech pro Ukrajinu udělalo. „Ukrajina by si měla začít vážit toho, co pro ni Polsko dělá," uvedl doslova.

Na to reagoval zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Sybiha: „Kategoricky odmítáme pokusy některých polských politiků vnutit polské společnosti nepodloženou myšlenku, že Ukrajina si neváží pomoci Polska,“ uvedl s tím, že Ukrajina Polsku a jeho spojencům děkuje každý den.

„Jsou to Ukrajinci, kdo chrání hodnoty a bezpečnost našeho regionu, a dělají to také v zájmu Polska a celého svobodného světa," dodal Sybiha s tím, že podpora Ukrajiny není pro ostatní země charita, ale investice.

Jak upozorňuje server Politico.eu, nejde o první případ, kdy některý z ukrajinských spojenců naznačil, že by Kyjev měl být za pomoc vděčnější. V projevu k novinářům na summitu NATO ve Vilniusu na začátku letošního léta uvedl britský ministr obrany Ben Wallace, že „Ukrajina musí svým spojencům projevit vděčnost, aby si udržela dlouhodobou veřejnou a politickou podporu Západu.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na to reagoval slovy, že nechápe, kolik toho ještě může pro vyjádření díků udělat. „Může mi napsat, jak chce, abychom mu poděkovali, abychom mu plně vyjádřili vděčnost. Můžeme si dát záležet na tom, abychom se každé ráno probudili a poděkovali mu," uvedl ironicky Zelenskyj.

Vadym Prystaiko, ukrajinský velvyslanec ve Spojeném království, kritizoval Zelenského sarkastickou reakci s tím, že tón ukrajinského prezidenta není zdravý. Prystaiko byl brzy poté propuštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …