Vjel do mě ďábel a řeknu bonmot... Zeman na tiskovce s Kiskou prozradil, proč podpořil protikandidáta Čaputové

30.05.2019 12:02

Slovenský prezident Andrej Kiska končí ve funkci. Za pár týdnů ho nahradí nově zvolená Zuzana Čaputová. Ještě jako prezident se proto Kiska přijel rozloučit do okolních zemí. A tu nejlepší nechal na konec. Na společné tiskové konferenci s Milošem Zemanem prozradil, že ne vždy se spolu shodli, ale vždy spolu dokázali debatovat a jejich vztah odrážel blízkost Česka a Slovenska. Do Zemana však v jednu chvíli vjel ďábel…

Vjel do mě ďábel a řeknu bonmot... Zeman na tiskovce s Kiskou prozradil, proč podpořil protikandidáta Čaputové
Foto: Facebook Miloše Zemana
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Kiska

Na společné tiskové konferenci Zeman prozradil, že na rozloučenou pozval Kisku do lánské obory a lánského parku.  

„Někdy jsme se shodovali, někdy jsme se lišili, což je v demokracii naprosto normální. Ale důležité je, že jsme důvěřovali jeden druhému a nikdy jsme nevystupovali proti sobě. Budeš mi chybět, Andreji,“ loučil se hlubokým hlasem Zeman.

Poté si vzal slovo Andrej Kiska. Nikoli poprvé konstatoval, že v celém světě nezná jiné dvě země, které by k sobě měly tak blízko, jak mají k sobě blízko Česko a Slovensko. Pánové spolu absolvovali desítky setkání a prožili toho hodně. „Říká se, že to nejlepší na konec,“ pochválil Kiska Česko.

„Já přeju panu prezidentovi hodně chuti a elánu. Doba to není lehká. Hlas prezidenta je velmi důležitý. Přeju mu, aby ten jeho hlas byl slyšet, aby ho nohy lépe poslouchaly a své nástupkyni sdělím, že ji tu bude čekat velmi příjemné, přátelské prostředí a že se tu bude cítit velmi dobře,“ řekl Kiska.

Zeman popřál Kiskovi hodně úspěchů v jeho další politické kariéře. Kiska totiž zakládá novou politickou stranu. „Andreji, to, co teď řeknu, není bonmot, je to jen volná citace Winstona Churchilla. Největší nepřátele budeš mít ve své vlastní straně,“ řekl. Kiska Zemanovi poděkoval za radu a dodal, že bude záležet jen na slovenských voličích, komu ve volbách dají svůj hlas.

Než se prezidenti rozloučili s novináři, vyjádřili se ještě k výsledkům voleb do Evropského parlamentu.

„Vjel do mě ďábel a řeknu bonmot. Podpořil jsem na jeho žádost Maroše Ševčoviče v nedávných prezidentských volbách na Slovensku. Představte si, že by to Ševčovič vyhrál a nyní by byl prezidentem, a pak by do EU nemohl kandidovat. Bonmot spočívá v tom, že to byl záměr a ústup na předem připravené pozice. Nyní bude následovat útok na pozice evropské,“ prohlásil Zeman.

Kiska doplnil, že středoevropský region by měl mít silného zástupce v evropských strukturách a konkrétně Maroše Ševčoviče považuje Kiska za schopného politika a má za to, že právě tento muž do evropských struktur patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…