Vláda bude jednat o 68 milionech na pomoc zemím s uprchlíky

06.07.2019 12:16

Na prevenci nelegální migrace, na ochranu dětí na cestě nebo například na podporu zdravotní péče chce Ministerstvo vnitra ČR do států severní Afriky a do Jordánska poslat 68 milionů korun. Zprávu přinesla ČTK.

Vláda bude jednat o 68 milionech na pomoc zemím s uprchlíky
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Peníze mají jít z programu ministerstva Pomoc na místě. Už v dubnu Česká republika darovala Severní Makedonii 25 milionů korun na posílení ochrany hranic. Návrh v pondělí projedná vláda.

Mali, kam chce vnitro z programu poslat 25 milionů korun, je podle dokumentu nejen zdrojovou zemí migrace, ale také tranzitní a i cílovou zemí pro migranty ze západních částí Afriky. Do země navíc cestuje čím dál více nedoprovázených dětí, které míří do Evropy. „Dle statistik UNICEF během roku 2018 přišlo na území Španělska 5500 dětí, z toho 77 procent bylo nedoprovázených a většina z nich uvedla, že cestovaly přes Mali,“ uvádí materiál.

Pomocí peněz z Česka bude moci UNICEF realizovat projekt, jehož cílem je stabilizace dětí na migrační trase, která Mali prochází. Dětem také poskytne potřebnou ochranu a zajistí jim buď sloučení s jejich rodinami v domovských zemích, nebo případně náhradní péči. „Projekt též zahrnuje posílení malijských vládních kapacit směřujících k včasné reakci a poskytnutí ochrany dětem bez doprovodu,“ píše se v dokumentu. Součástí bude i kampaň o rizicích nelegální migrace pro děti a mladistvé.

Dalších deset milionů korun chce vnitro poslat do států severní Afriky. Jsou totiž dlouhodobým zdrojovým a tranzitním regionem pro migraci do Evropské unie, uvádí dokument. Například v Libyi se podle materiálu nachází až 800.000 migrantů a uprchlíků. „Azylové a migrační systémy severoafrických zemí současně nejsou připravené aktuální velké množství vysídlených osob kapacitně pojmout,“ vysvětluje návrh.

Regionální program rozvoje a ochrany, do kterého bude tento dar směřovat, vede Itálie a zaměřuje se na Alžírsko, Egypt, Libyi, Mauritánii, Maroko, Niger a Tunisko, jeho cílem je také stabilizace a ochrana migrantů a uprchlíků v těchto zemích. Celkový rozpočet programu je 12 milionů eur na roky 2019 a 2020.

Na podporu zdravotní péče a vzdělávání pro zdravotně postižené děti v Jordánsku chce vnitro darovat 25 milionů korun. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) žila převážná většina uprchlíků v zemi pod národní hranicí chudoby, tyto základní služby jsou pro ně proto nedostupné.

S tím souvisí i poslední dar, který vnitro v návrhu předkládá. Osm milionů korun by tak mělo jít na podporu drobného podnikání syrských uprchlíků v jordánské provincii Irdib a v uprchlickém táboře Zatárí. Projekt zajišťuje Lutheránská světová federace (LWF) a jeho cílem je zřízení centra odborného vzdělávání v táboře Zatárí, kde v současnosti žije zhruba 78.000 uprchlíků. „Následně bude vyškoleno 150 syrských uprchlíků, zejména ženy, bude s nimi vypracován individuální byznysový plán, bude jim poskytnuta podpora při registraci podnikání a budou jim pořízeny vstupy nezbytné pro zahájení drobné podnikatelské činnosti,“ píše se v materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…