Vláda lže, neskutečným způsobem. Přesně proto vám lidi nevěří, pustil se Havlíček do Kupky

01.10.2023 15:30

Žádná hospodářská politika, ale šílenost! Nad rozhodnutím vlády o návratu poplatku za zelenou energii s cílem snížit rozpočtový deficit se v nedělním pořadu Partie na CNN Prima News střetli místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), který uhodil na vládu, že lidem lže neskutečným způsobem, a ministr dopravy Martin Kupka (ODS), jenž kroky pětikoaliční vlády hájil.

Vláda lže, neskutečným způsobem. Přesně proto vám lidi nevěří, pustil se Havlíček do Kupky
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News
Popisek: Karel Havlíček (ANO) v pořadu Partie na CNN Prima News.

Podle Kupky vláda nemá moc na vybranou. „Zásadním způsobem se podařilo změnit situaci, povedlo se pomoci domácnostem a firmám, ceny energií klesly,“ obhajoval diskutované rozhodnutí vlády o tom, že domácnosti a firmy budou opět od počátku roku 2024 platit poplatky za obnovitelné zdroje energie, u nichž dříve vláda slibovala přenesení povinnosti na stát.

Havlíček se proto vůči ministru Kupkovi ohradil, že vláda neskutečným způsobem lže. „To je důvod, proč vám lidé nevěří. Vy se to snažíte trošku okecat, ale vláda neskutečným způsobem lže. Tohle není hospodářská politika, ale šílenost!“ prohlásil Havlíček v Partii.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v týdnu oznámil, že vláda „škrtne“ celých 38 miliard, kterými letos lidem a firmám dotuje náklady na přenos a distribuci elektřiny. „Z rozpočtových důvodů si to prostě daňoví poplatníci (!) nemohou dovolit a my jsme zvolili v rozpočtu jiné priority než plošné dotování například regulovaných složek ceny elektřiny či plynu,“ sdělil Stanjura. Čili – vláda přestane „za lidi a firmy“ platit zákonnou podporu obnovitelných zdrojů energie. Vláda tak ušetří dalších 17 miliard. Lidé a firmy tak budou od ledna platit zhruba 600 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Domácnost s průměrnou spotřebou 2,5 megawatthodiny za rok tak – podobně jako do konce září 2022 – začne znova přispívat zhruba 125 korunami měsíčně.

Kupka připomněl další hledisko – že na rozhodnutí vlády měl vliv i růst mandatorních výdajů. „Kdyby to bylo tak jednoduché. Rozhodování je o to složitější, že na nás dolehl růst mandatorních výdajů. Když zjistíte, že rostly, že stát na těchto povinných výdajích státního rozpočtu vydává víc, než jsou jeho příjmy, musíme na to reagovat,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není lhaní jako lhaní, oni lžou účelově , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefrajava , 01.10.2023 16:18:38
a ten účel není v prospěch ČR, v zájmu naší prosperity, ale v cizím pochybném zájmu, víme?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …