Vláda odsouhlasila dotace na nápravu škod po povodních

28.08.2013 11:52

Vláda ve středu schválila dotace pro odstranění povodňových škod v národních parcích, chráněných územích i v Praze. Kolik peněz nakonec hlavní město na obnovu po povodních získá, zatím není jasné, protože kabinet požaduje přesnější vyčíslení škod. Na setkání s novináři po jednání vlády to řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Celkem by ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí mohla žádat o schválení zhruba půl miliardy korun na dotace.

Vláda odsouhlasila dotace na nápravu škod po povodních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok s ministrem vnitra Martinem Pecinou ve sněmovně

"Pokud jde o Prahu, tam to usnesení ukládá panu ministru pro místní rozvoj spolu s ministrem financí a případně dalšími přesně vyčíslit škody, které mají být uhrazeny v rámci těchto programů," uvedl Rusnok. Tato specifikace dosud nebyla přesně dokončená a výše škod podle premiéra dosahuje desítek, maximálně stovek milionů korun.

MŽP žádá 170 milionů na nápravu škod v národních parcích

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) požaduje na odstranění škod 170 milionů korun. Největší škody přitom vodní živel napáchal v Krkonošském národním parku, za 153 milionů korun. Povodeň navíc poničila hlavně nepojištěný majetek. Z předkládací zprávy pro vládu vyplývá, že škody na majetku organizací MŽP se odhadují na 220,6 milionu korun.

Další peníze, tentokrát hlavnímu městu Praze, pošle Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Praha mohla získat přístup k penězům už dříve, původní projednání materiálu však zablokovalo Ministerstvo financí. "Ministerstva zemědělství a životního prostředí disponovala rozdílnými údaji o výši škod oproti údajům, které podle zákona o státní pomoci při obnově území poskytlo hlavní město Praha," vysvětlil zdržení Marek Ženkl z odboru komunikace MMR.

Praha by mohla dostat 336 milionů od MMR na opravu krajského a obecního majetku

Vláda nyní schválila, že nové usnesení nebude obsahovat řešení povodňových škod v působnosti MZe a MŽP. "To umožní MMR bez prodlení financování povodňových programů," dodal Ženkl s tím, že financování programů v oblasti zemědělství a životního prostředí bude řešit resort financí až během září.

Praha by od MMR mohla na obnovu krajského a obecního majetku poškozeného povodněmi získat zhruba 366 milionů korun. Škody způsobené velkou vodou však na území hlavního města přesahují 3,8 miliardy korun. Toto číslo však zahrnuje i majetek ve vlastnictví jiných vlastníků, na který se dotace MMR nevztahují.

Už na konci července schválila Rusnokova vláda plán na financování a odstranění škod po letošních jarních povodních, jeho součástí byly i kompenzace následků pro jednotlivé resorty včetně MŽP s výhledem na další tři roky. Celkové škody po povodních v ČR byly zatím vyčísleny na 16,4 miliardy korun, na začátku srpna Česko požádalo Evropskou unii o pomoc z evropského Fondu solidarity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…