Vláda projedná návrh zásadních změn ve vězeňství

26.07.2013 11:49

O míře nebezpečnosti vězňů a o jejich zařazení či přeřazení ve věznici by od příštího roku již neměli rozhodovat soudci, ale Vězeňská služba, která má k odsouzeným blíž. Soudy pouze na počátku určí, jestli odsouzený člověk poputuje do "věznice" nebo do "věznice se zvýšenou ostrahou". Současné čtyři typy káznic zaniknou. Počítá s tím návrh Ministerstva spravedlnosti, který příští týden projedná vláda.

Vláda projedná návrh zásadních změn ve vězeňství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

"Cílem návrhu je umožnit ve věznicích adekvátní diferenciaci odsouzených, a to podle posouzení jejich osobnostních faktorů. Povede to k efektivnějšímu zacházení s odsouzenými a jejich úspěšnější reintegraci do společnosti a v dlouhodobém důsledku ke snižování rizik recidivy," uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě. Recidivisté momentálně tvoří zhruba dvě třetiny vězňů. Snížení recidivy má snížit také náklady na výkon trestu. Ministerstvo odhaduje, že v nejbližších letech by tak mohlo ušetřit až 50 milionů korun.

V současné době existují čtyři typy věznic - s dohledem, dozorem, ostrahou a se zvýšenou ostrahou, přičemž o tom, do kterého z nich poputuje konkrétní odsouzený, rozhoduje soud. Ten také řeší žádosti vězňů o přeřazení do mírnějšího režimu.

Nejednotnost v zařazení odsouzených

Ministerstvu na nynější úpravě vadí to, že soudy přistupují k zařazení odsouzených do věznic rozdílně. Lidé s téměř stejnou charakteristikou osobnosti a stejnou délkou trestu se tak dostávají do různých typů věznic. Soudy také při svém rozhodování nemohou na rozdíl od Vězeňské služby dostatečně zohlednit bezpečnostní kritéria, která se u odsouzených při výkonu trestu vyvíjejí a mění.

Úřad navíc upozornil na to, že přemisťování vězňů z jednoho typu věznice do druhého je zdlouhavý, nákladný a těžkopádný proces, který soudy zatěžuje. Měsíčně projednají více než 150 návrhů na přeřazení odsouzených měsíčně, tedy téměř 2000 ročně. "Nadto soudy vycházejí v podstatě pouze z podkladů poskytnutých Vězeňskou službou. Přirozeným důsledkem je pak formální přístup k rozhodování o přeřazení," napsalo ministerstvo.

Posuzování vězňů a s nimi spojeného bezpečnostního rizika by proto mělo od 1. dubna 2014 nově přejít na Vězeňskou službu. Ve věznicích mají vzniknout tři oddělení - s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení. Odsouzení nejprve zamíří do příjmových věznic, kde se podrobí diagnostice odborníků. Na základě toho Vězeňská služba rozhodne, do jakého oddělení vězně zařadí. Přejít z jednoho oddělení do druhého pak bude možné na základě plnění programu, který Vězeňská služba každému vězni stanoví.

Podmínky práce vězňů

Návrh počítá například s tím, že vězni z oddělení s nízkým stupněm zabezpečení by mohli pracovat i mimo věznici, kde by se směli volně pohybovat. Naopak vězni z nejvíce zabezpečeného oddělení by směli pracovat jen uvnitř věznice nebo na venkovních střežených pracovištích.

Soudům zůstane rozhodování o tom, zda vězně zařadí do věznice se zvýšenou ostrahou, nebo do "běžné" věznice. Do věznic se zvýšenou ostrahou by měly posílat lidi odsouzené k doživotnímu či výjimečnému trestu odnětí svobody, dále například pachatele trestných činů spáchaných ve prospěch organizované zločinecké skupiny nebo pachatele úmyslných trestných činů, kteří v posledních pěti letech utekli z vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …