Vláda projedná novelu k rozšíření možnosti oddlužení

28.01.2017 17:20

Vláda na pondělní schůzi projedná novelu insolvenčního zákona, která rozšiřuje možnost oddlužení. Cílem návrhu Ministerstva spravedlnosti je to, aby se více lidí dostalo z dluhové pasti. Do procesu oddlužení by mohli vstoupit bez ohledu na výši svých dluhů, proces by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených pohledávek, píše ČTK.

Vláda projedná novelu k rozšíření možnosti oddlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Platný právní stav neumožňuje významné části dlužníků jejich dluhovou situaci řešit, neboť jejich dluhy v průběhu času dosáhly takové výše, že je již nejsou schopni uhradit v plné výši ani splátkami ze svých příjmů, ani výtěžkem z rozprodeje svého disponibilního majetku,“ popsalo ministerstvo.

Oddlužení – nebo také osobní bankrot – je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. Ministerstvo chce zcela odstranit stávající vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů.

Nastavení současného systému umožňuje řízený úpadek

Tuto bariéru úřad pokládá za nespravedlivou. „Nastavení současného systému umožňuje řízený úpadek s vyhlídkou na splnění oddlužení a osvobození od placení zbývajících dluhů pouze těm osobám, které jsou dostatečně movité nebo dosahují dostatečných příjmů,“ upozornilo ministerstvo.

Podle návrhu bude dlužník oddlužen, jestliže za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo za pět let alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat – pak může být uspokojení věřitelů nižší než 30 procent.

Ministerstvo dále podotklo, že exekuce proti dlužníkům často neplní účel, protože u vícečetných exekucí nebývají pohledávky věřitelů vymoženy vůbec. „Navrhuje se proto umožnit těm dlužníkům, kteří mají vůli svou situaci řešit, uspořádat jejich majetkové poměry tak, aby svým věřitelům splatili své dluhy v maximální možné míře,“ dodal úřad.

Vláda dostane materiál na stůl s několika rozpory, mimo jiné od Svazu průmyslu a dopravy, který požaduje vyšší procento splacených dluhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…