Vláda prý plánuje katastrofu ve školství. Rodiče, pojďte s námi, volá odborářka

05.03.2012 18:10

Ministerstvo financí uvažuje o propuštění až sedmnácti tisíc pedagogů, čímž stát získá další finanční prostředky do rozpočtu. Odbory se proti tomu hlasitě bouří a na své straně mají tentokrát i šéfa resortu vzdělání Josefa Dobeše, který trvá na tom, že, pokud se nějaké peníze uspoří, měly by zůstat na ministerstvu a směřovat k dalšímu zkvalitnění výuky. Odboráři však příliš nevěří, že ministr tohoto cíle dosáhne, a vyzývají rodiče: Pojďte s námi zabránit destrukci českého školství.

Vláda prý plánuje katastrofu ve školství. Rodiče, pojďte s námi, volá odborářka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborářský protest na Palackého náměstí v Praze

Do roku 2014 má ze školství odejít sedmnáct tisíc učitelů.  Šéf resortu vzdělání Josef Dobeš (VV) sice prohlašuje, že nepůjde o vyhazov kantorů, ale především o odchod učitelů, kteří zamíří na penzi, ale odboráři mu nevěří, V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na Českém rozhlase 1 to dnes prohlásila Alena Losová, předsedkyně krajské rady odborového svazu školství na Liberecku.

Sedmnáct tisíc je nesmysl

Přirozená výměna učitelů zahrnuje podle Losové tisíc až dva tisíce pracovníků za jeden rok. Pokud by mělo ze svých pozic odejít až sedmnáct tisíc lidí, pak to podle názoru odborářky významně ohrozí kvalitu výuky.

„Přirozený odchod pedagogů do penze zahrnuje tisíc až dva tisíce pedagogů ročně. Kdyby se propustilo sedmnáct tisíc učitelů, kdo pak bude učit děti? I kdyby bylo ve třídě jen osmnáct dětí, musí je mít kdo učit,“ zdůrazňuje Losová.

Nevylučujeme stávku

Jestliže vláda tyto návrhy ekonomických ministrů schválí, tak nelze vyloučit stávku. Ta ale podle Losové neslouží k tomu, aby na sebe odbory upozornily, ale k tomu, aby se stát ujal svých povinností. Vzdělání občanů, včetně financování tohoto vzdělání je totiž podle názoru odborářky především povinností státu. A ten selhává.

„My věříme, že tato tragická situace zasáhne rodiny a veřejnost, protože se budou rušit školská zařízení. Chceme oslovit hlavně rodiče a vysvětlit jim situaci, která nastala. Zároveň se musí pokusit zabránit této katastrofě. U státu, který si neváži vysokoškolsky vzdělaných učitelů, je něco špatně,“ zdůrazňuje odborářka.

Losová také odmítla tezi, že by si při stávce odboráři brali rodiče a jejich děti za rukojmí, podle ní je to spíš naopak, odboráři usilují o prosazení práv dětí na vzdělání. Tato práva jsou však potlačována, o čemž svědčí např. fakt, že na regionální školství má jít jen v letošním roce o tři miliardy méně než dříve a tento trend má být zachován i v dalších letech. To ale není vše. Zákon např. nařizuje ředitelům základních škol věnovat prvňáčkům řadu pomůcek, které si mohou odnést domů, ale státní rozpočet nepočítá s tím, že by tuto povinnost zafinancoval. Kde na to ředitelé mají brát? Podobných otázek vznesla Losová celou řadu.

Kdo by zaučoval nové kolegy?

Odborářka nechtěla prozradit, jaký počet odcházejících učitelů by považovala za přijatelný, jde prý o záležitost dalšího jednání. V závěru pořadu ovšem vznesla poslední námitku, která hovoří i proti propouštění pedagogů, kteří jsou v důchodovém či předdůchodovém věku. Kdo by pak předával zkušenosti nově nastupujícím učitelům?“ zeptala se závěrem Losová. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…