Vládu čeká novela o kvalitě potravin. Má to však háček

12.05.2019 6:15

Vláda má podle svého programu projednat v pondělí návrh novely zákona o potravinách. Podle mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého se k tomu ale dostane až v pondělí 20. května, úřady do návrhu ještě vloží ustanovení o zákazu dvojího značení zboží stejným obalem, má-li v ČR jinou kvalitu než v dalších zemích EU.

Vládu čeká novela o kvalitě potravin. Má to však háček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Další nová ustanovení zvýší pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či rozšíří možnost označit potravinu za českou.

Stát by měl v budoucnu zakázat prodej veškerého zboží nabízeného v různých zemích v různé kvalitě a ve stejném obalu. Ministerstvo průmyslu a obchodu předloží návrh novely zákona, kterým se připojí k návrhu Ministerstva zemědělství, jež chce tuto praktiku zakázat u prodeje potravin pod pokutou 50 milionů korun. Výše pokuty u zbytku zboží zatím není vyjednaná, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Návrh novely mimo jiné zmírní přísnost definice české potraviny. Tu do zákona prosadil exministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Dosavadní znění nezohledňovalo fakt, že některé složky nelze z objektivních důvodů na území České republiky získat. Přesto výroba z těchto složek je v rámci ČR tradiční a rozšířená. Týká se to zejména čokoládových bonbonů a čokolády, čaje, kávy, kávoviny nebo rýžových extrudovaných a pufovaných výrobků,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu. U masa naopak návrh novely zpřísňuje možnost označování za produkt český jen na případy, kdy je poražené zvíře narozené a odchované v ČR.

Zaměstnanci SZPI budou moci podle novely zastírat při kontrolních nákupech svou totožnost. Teď to při běžném kontrolním nákupu dělají podle zákona o kontrole. „S rozšířením způsobů uvádění výrobků na trh, u kterých je potřeba provádět kontrolní úkony, aniž by byl zpočátku kontrolní orgán identifikován (zejména prodej prostřednictvím internetu), případně s rozšířením některých nekalých praktik (například prodej na dálku doplňků stravy v tištěných periodicích, telemarketing), je žádoucí výslovně stanovit oprávnění inspektora zastírat svou skutečnou totožnost,“ uvádí ministerstvo. Podle něj je nezbytné změnu zajistit, aby měli inspektoři chráněné osobní údaje a aby kontroly nebyly mařeny.

„Důkazy získané při kontrole inspektorem jednajícím se zastřenou totožností budou plně využitelné v navazujícím řízení, které vede SZPI jako příslušný orgán pro toto řízení. Skutečnost, že inspektor jednal se zastřenou totožností, bude utajena po nezbytnou dobu, aby došlo k naplnění účelu kontroly – z hlediska kontrolované osoby je tato okolnost naprosto nepodstatná,“ uvádí úřad.

Novela dá možnost Státní veterinární správě kontrolovat výrobky z hmyzu, který už vládou schválená novela veterinárního zákona zařadila mezi hospodářská zvířata. Řeší také nové značení tabákových výrobků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…