Vlády zneužívají BIS, aby měly vliv, myslí si většina lidí

17.03.2012 5:46

Nadpoloviční většina obyvatel České republiky je toho názoru, že vlády, z titulu kontrolního orgánu, zneužívají služeb Bezpečnostní informační služby (BIS), a to za účelem získání politického vlivu a boje s politickými konkurenty. Jako nedůvěryhodnou instituci vnímá BIS více jak dvě pětiny veřejnosti.

Vlády zneužívají BIS, aby měly vliv, myslí si většina lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Bezpečnostní informační službu, tedy jednu z nejmocnějších institucí, považuje za důvěryhodnou pouze 33,5 procenta respondentů. Nadpoloviční většina lidí (52 procent), se nedomnívá, že by BIS dodržovala jednu ze svých základních zásad, a sice zastávání přísně apolitických pozic. Ostatně jistá servilita vůči politikům bývá předmětem kritiky stávajícího ředitele BIS Jiřího Langa.

Je BIS napojena na organizovaný zločin?

Vice jak polovina respondentů (51,5 procenta) je toho názoru, že vláda nedokáže zajistit takovou míru kontroly BIS, aby byla plně eliminována možnost zneužití této organizace. Podle názoru 50,1 procenta dotázaných je možné, že by Bezpečnostní informační služba mohla být i pod kontrolou osob napojených na organizovaný zločin.

Více jak pětina dotázaných (22,5 procenta) považuje BIS za nedůvěryhodnou. Podle mínění 52,9 procenta dotázaných vláda zneužívá BIS jako mocenský nástroj, a to za účelem dosažení či zvýšení politického vlivu nebo boje s politickými konkurenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…