Vojenský šéf NATO Pavel bude jednat s náčelníkem generálního štábu

20.06.2016 6:17

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel dnes v Praze povede pracovní rozhovory s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem. Jednat mohou třeba o plánech české armády na nákupy vojenské techniky. Později dopoledne bude Pavel v Karolinu přednášet o současných hrozbách a reakci Severoatlantické aliance na ně.

Vojenský šéf NATO Pavel bude jednat s náčelníkem generálního štábu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Česká armáda by měla v nejbližších letech nakoupit další desítky kolových transportérů Pandur, zhruba dvě stovky obrněných vozidel, mobilní radiolokátory nebo 12 vojenských víceúčelových vrtulníků. Podle koncepce výstavby armády bude potřebovat do roku 2025 asi 460 miliard korun, z toho zhruba 150 miliard korun půjde na rozvojové projekty, tedy na nákup techniky, munice nebo vybavení.

NATO opakovaně upozorňuje na to, že jeho členské státy by měly na obranu vydávat nejméně dvě procenta svého hrubého domácího produktu. Česká armáda by příští rok měla dostat 51,9 miliardy korun, výhled na rok 2019 počítá se 62 miliardami, což je ale stále jen 1,19 procenta HDP.

Česká armáda od loňska zintenzivnila nábory profesionálních vojáků. Ministerstvo obrany předpokládá, že letos a v příštím roce by se měly stavy zvyšovat zhruba o 2000 lidí ročně. Loni bylo vojáků z povolání zhruba 22.000.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…