Volební klipy prezidentských kandidátů budou v televizi i v rozhlase zdarma

30.12.2011 7:21

Dosud ještě Senát neschválil přímou volbu prezidenta, ale ministerstvo vnitra už připravilo zákon, podle něhož by se začátkem roku 2013 uskutečnila. Jak informuje deník Pravo, tak předloha upravuje i volební kampaň. Uchazeči o post hlavy státu budou mít vyhrazený prostor pro své předvolební klipy v České televizi a Českém rozhlase.

Volební klipy prezidentských kandidátů budou v televizi i v rozhlase zdarma
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

Ministerstvo vnitra už předložilo vládním institucím do připomínkového řízení návrh zákona, podle něhož se má začátkem roku 2013 uskutečnit přímá volba prezidenta. Tu sice odsouhlasila sněmovna, ale ještě ji čeká schvalovací procedura v Senátu. Podle informací deníku Právo upravuje prováděcí zákon i předvolební kampaň.

Stejně jako u sněmovních voleb a při hlasování do Evropského parlamentu budou mít i kandidáti na prezidenta vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro své předvolební klipy. V době začínající 16 dnů a končící 48 hodin před volbou dostanou dohromady deset hodin bezplatného vysílacího času. V případě druhého kola mohou dva soupeři agitovat ve dvou dnech v celkovém čase dvou hodin.

Vše k tématu přímá volba prezidenta

Mezi prvním a druhým kolem budou dva týdny

Na rozdíl od senátních voleb, u nichž je mezi prvním a druhým kolem pauza jeden týden, tak tento zákon počítá s tím, že v případě prezidentských voleb to budou dva týdny. Druhé kolo se neuskuteční jen v tom případě, že jeden z kandidátů získá v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. Jinak se uskuteční kolo druhé, kam postoupí dva nejúspěšnější uchazeči.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…