Volíte Pavlův hezký vous a za pár let budete koukat. Společnost rozděluje nenávist pravice, dozvěděli jsme se také v anketě

17.01.2023 16:40 | Analýza

Jak se bude vyvíjet v těchto 14 dnech vztah Česka A a Česka B, jak to někdo označuje (velká města versus malá a venkov), v rámci předvolební prezidentské kampaně a co říkáte na toto rozdělení? Tuto otázku položily PL.cz a dostaly řadu odpovědí. „Andrej nebo Pavel všechno jedno. Jak říkala moja stařenka: Chleba levnější nebude, synku!“ uvedl například Zdeněk Škromach.

Volíte Pavlův hezký vous a za pár let budete koukat. Společnost rozděluje nenávist pravice, dozvěděli jsme se také v anketě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnosti pro volbu prezidenta se otevřely poprvé v pátek ve 14:00

„Mě se vždycky ptali lidi a kritizovali mě někteří za to, že věřím lidem. A teď nedávno jsem jim na facebooku psal, že ano, věřil jsem, věřím a vždycky jim věřit budu. Věřím v lidskou moudrost, nic nebudu doporučovat ani komentovat. Každý máme rozumu na rozdávání. Ať si to každý člověk zhodnotí, vyhodnotí si to, co se děje v médiích a podobně. A hlavně ať jde k volbám,“ konstatoval Vít Vomáčka, poslanec ODS, člen kontrolního a zemědělského výboru a předseda podvýboru pro rozvoj venkova Poslanecké sněmovny.

„Očekávám, že těch čtrnáct dní si všichni užijeme, protože to asi bude souboj bez rukavic,“ obával se Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

„Rozdělení naší země na Česko A a Česko B má hluboké ekonomické a historické základy (odsun Němců). V Česku B jsou lidé práce více navázáni na ekonomiku a podnikatele. Česko A je vyšší střední třída pracující pro stát či korporáty. Mají úplně jiné zájmy. Není to ani o pravdě, vzdělání či inteligenci, jak se ale píše. Je to o živobytí. Tohle dělení ale potřebujeme zasypávat a přímá volba to nešťastně prohlubuje a naplňuje emocemi. Proto se volby prezidenta neúčastním, podrývá brutálně státnost ČR,“ prozradil Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.

„Předpokládám, že mimo sociální sítě a média půjde život standardním tempem. Nevím o tom, že by někdo odmítl dodávku od někoho nebo s někým spolupracovat kvůli jeho politickým preferencím. Připadá mi, že rozdělování na Česko A a Česko B je stejně relevantní, jako rozdělovat Česko na sparťany a slávisty,“ upozornil Roman Kříž, zakladatel Libertariánského institutu.

„Vše, jenom ne nadhled, respekt, slušnost, pochopení,“ zareagoval Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS.

„Nemohu se k věci vyjádřit. Toto označení jsem neslyšela, protože nyní debaty poslouchat nebudu. Většina lidí je rozhodnutých, koho bude volit. Nyní prosím lidi, aby se nenechali útočnými výroky odradit a k urnám se ve druhém kole vrátili. Já jsem v prvním kole volila někoho, kdo nepostoupil. Ve druhém kole budu s krajním sebezapřením volit Petra Pavla. Je pro mě ale lepší volbou než Andrej Babiš, který kandiduje s podporou svých poslanců a může být z mnoha důvodů svévolnějším prezidentem než Zeman. Babiš je motivován vykonávat úřad ve prospěch své strany a ve prospěch svých firem. Právní stát tak může být ohrožen obdobně jako je to v Maďarsku,“ domnívala se Adéla Šípová (nestr. za Piráty), senátorka za Kladno, místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 a Piráti, členka ústavně právního výboru Senátu ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…