Vondra v TV vzpomínal na revoluci: Lidé byli odhodlaní

29.07.2011 21:56

Současný ministr obrany a bývalý mluvčí Charty 77 Alexandr Vondra vzpomínal na vznik Občanského fóra. Stalo se tak v pořadu ČT24 Originální videojournal, který se ohlíží za videoarchivem někdejšího disentu. Vondra se podle svých slov stal výraznou tváří revoluce proto, že byl mladý, čímž vyhověl představě Václava Havla.

Vondra v TV vzpomínal na revoluci: Lidé byli odhodlaní

Vondra vysvětlil, proč právě on moderoval ustavující schůzi OF v Činoherním klubu. „Rozhodně jsem neusiloval o to, abych moderoval ustavující schůzi," řekl Vondra.

Byl prý mladý a ztrémovaný, zvyklý pracovat s cyklostylem někde po sklepech. Na tom, aby Vondra schůzi moderoval, prý trval Václav Havel. Chtěl totiž, aby to byl mluvčí Charty a někdo mladý. A Vondra byl v té době nejmladší. Prý to nebylo vůbec jednoduché, protože ve fóru zasedli lidé s názory levicových trockistů i pravicových katolíků.

Vondra také vysvětlil, proč už není Saša jako v dobách disentu. „Saša mi pořád všichni říkají," vysvětlil. Sám si Saša říkal už jako dítě, protože neuměl vyslovovat písmeno „r". V době zakládání OF mu poradil Ivan Lamper, zakladatel Respektu, aby se podepisoval Alexandr.

Čtěte také:
Zákon prasopes. Vězni komunismu poníženi, musí o odškodnění prosit
Tři úřady, které mají trápit zločince komunismu. Seznamte se

Kdyby nebyl převrat, byla by velká demonstrace

Zajímavé bylo vysvětlení Vondry, že Charta spolu s dalšími novými iniciativami připravovala velkou demonstraci na prosinec 1989. „Nakonec nás doba přeběhla," prohlásil Vondra.

Vondra zavzpomínal, že v OF ze začátku vše fungovalo velice živelně. Vždyť čtyřicet let chyběly zkušenosti s demokracií. První prohlášení četl kněz Václav Malý a bylo pod ním 21 podpisů lidí z široké názorové platformy. Podle bývalého mluvčího Charty to byla trochu režijní práce Václava Havla.

Podle Vondry bylo vše v začátcích OF komplikované tím, že chyběly prostředky jako internet, mobilní telefony. K dispozici měli jen videokameru, ale každý neměl přehrávač.

Jinak doba byla v listopadu prý už jiná než v minulosti. Z lidí bylo cítit obrovské odhodlání a když se zaplnila Letenská pláň, bylo podle Vondry rozhodnuto.

Napsali jsme:
Seděl jako Havel. Nemůže ho ani cítit. Parta kolem Havla byly hyeny
Chartista Wolf prorokuje: Lidi vezmou na vládní komouše klacky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…