Vondráček se Štěchem mluvili na Primě o budoucí vládě. "Babiš je dominantní, špatně se s ním dojednává," tvrdil předseda Senátu

29.04.2018 11:50

Hosty Partie na TV Prima byli předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). A hlavním tématem bylo samozřejmě vládní vyjednávání.

Vondráček se Štěchem mluvili na Primě o budoucí vládě. "Babiš je dominantní, špatně se s ním dojednává," tvrdil předseda Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

„Včera samozřejmě probíhala ještě diskuse, zda do té koalice jít, nebo nejít. Gró bylo to, aby se připravilo referendum. Aby, kdyby se uzavřela koaliční smlouva, mohli všichni členové sociální demokracie rozhodnout, zda do té koalice jít, či zůstat v opozici,“ poznamenal úvodem k vyjednávání o vládě Štěch s tím, že zásadní rozpor ve straně podle něj neexistuje. Následně se pustil do kritiky hnutí ANO, kdy například zmínil kauzu lithium rozpoutanou před sněmovními volbami.

„Netvářím se překvapeně. Jsem rád, že jsem teď slyšel něco konkrétnějšího,“ podotkl ke slovům Štěcha Vondráček. „Tato země si ale zaslouží vládu s důvěrou. Musíme za ten kompromis zaplatit,“ řekl Vondráček. „Pozitivní je nový politický styl nového vedení. Dáme-li bokem ty emoce, ty křivdy, které se v minulosti děly, tak ta minulá vláda byla úspěšná,“ poznamenal Vondráček, jenž si však za ambici nedal to, aby kolegu přemlouval v televizním přenosu. „Pracujeme na tom, aby byla zajímavá varianta, kterou jsme nabídli,“ dodal ale. 

Vondráček následně podotkl, že byl domluven klid, co se týče mediálních vyjádření. Co se týče vyjednávání, je, ač není členem vyjednávacího týmu, optimistický.

„S Andrejem Babišem se velmi špatně něco dojednává. Podívejte se, co Andrej Babiš již domluvil v regionech,“ nechal se slyšet Štěch. „Nejsem přesvědčen o tom, že Andrej Babiš změní své chování. On je dominantní,“ podotkl Štěch, podle nějž bude skutečně významné referendum sociální demokracie. „V hnutí ANO rozhoduje Andrej Babiš. Není to normální politická strana, je to vázané na jednu personu, jež účelově mění názory, jak se jí to hodí,“ pokračoval ve své kritice babišovců Štěch.

„To, že pan předseda řekl, že nejsme běžná strana, beru jako pochvalu,“ nenechal se však rozhodit Vondráček. „Považuji politické hnutí ANO za běžnou politickou stranu se všemi neduhy i klady, ale nemá klasické rozhodovací procesy,“ oponoval Štěch.

Co se pak Vondráčkovi příčí, je to, že by se mělo znovu řešit personální obsazení komisí a výborů ve Sněmovně – kdy ČSSD by chtěla, aby odešli zástupci SPD. „Znamenalo by to šíření negativní energie a zhoršení mezilidských vztahů,“ sdělil Vondráček jako předseda Poslanecké sněmovny.

Závěrem se pak hovořilo o tématu obecného referenda či o nové legislativě Evropské unie ohledně GDPR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …