Vondru zvolili do Bruselu a Slonková má co psát. Připomněla kauzu ProMoPro

29.05.2019 16:19

Někdejší ministr obrany, diplomat působící v USA a muž, který měl na starosti přípravu českého předsednictví Evropské unii, Alexandr Vondra (ODS) se stal europoslancem. Tisíce lidí mu daly preferenční hlas a Vondra se tak dostane do Bruselu. Server Neovlivní.cz Sabiny Slonkové se však rozhodl připomenout kauzu ProMoPro. Kauzu, ve které u soudu stanul i Alexandr Vondra. Jako svědek.

Vondru zvolili do Bruselu a Slonková má co psát. Připomněla kauzu ProMoPro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Alexandr Vondra měl na starosti přípravu českého předsednictví Evropské unie. Po skončení předsednictví, z něhož si většina lidí zapamatovala především fakt, že se tehdejší šéf ČSSD postaral o sesazení vlády Mirka Topolánka, začalo vycházet najevo. že české daňové poplatníky stálo české předsednictví víc než muselo. Celkovou škodu stát vyčíslil na 938 milionů korun, stojí v textu, který byl napsán už v roce 2017 a na který server upozornil znovu právě kvůli zvolení Alexandra Vondry do Evropského parlamentu.

Přípravy předsednictví probíhaly velmi narychlo a jednu ze zakázek získala firma ProMoPro bez výběrového řízení. Právě tato firma měla podle soudu účtovat státu víc peněz, než podle obvyklých cen měla. A úředníci faktury propláceli. Vondra o tom všem údajně věděl a nezasáhl.

Anketa

Má Babiš navrhnout konec ministra Staňka ve vládě? Pak by ho Zeman už musel odvolat

hlasovalo: 9812 lidí

„Jak všichni shodně tvrdí, byl Alexandr Vondra o veškerých záležitostech podrobně informován. Věděl o sporných fakturách a způsobu řešení, věděl o navýšení nákladů oproti plánovanému rozpočtu. Mohl do těchto sporů kdykoli vstoupit, navrhnout jiná řešení či se jinak angažovat. Toto však neučinil,“ stojí v jednom z policejních dokumentů k případu.  

Vondra nakonec stanul před soudem jen jako svědek. Policie údajně zvažovala, že ho bude také trestně stíhat, ale nenašla žádný dokument, který by dokazoval, že byl Vondra vyzván k řešení celé situace a nekonal. Policie však žádný takový dokument nenalezla a Vondra nestál před soudem jako obžalovaný.

Úředníci podřízení Vondrovi před soudem stanuli jako obžalovaní, ale byli osvobozeni. Majitel firmy ProMoPro dostal trest devět let odnětí svobody a zákaz podnikání na deset let.

VŠE O KAUZE PROMOPRO

Ke kauze se po volbách originálním způsobem vyjádřil i sám Vondra. Pozastavil se nad tím, že na kauzu ProMoPro upozorňoval v povolebním vystoupení Andrej Babiš. A přímo za ním stál novopečený europoslanec ANO Ondřej Kovařík. Ten přitom před deseti lety byl členem Vondrova týmu a měl to být právě on, kdo nevýhodnou smlouvu za stát uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …