Vozí na Ukrajinu pomoc. A prý vidí, jak tam ubývá korupce

25.07.2023 22:05 | Komentář

Humanitární pomoc pro Ukrajinu opakovaně do válečných míst dováží organizace Team 4 Ukraine, její místopředseda a voják v aktivní záloze Jan Heřmánek v pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, kde materiál pro Ukrajinu shánějí a zda Ukrajinci už chtějí konec. Vyjádřil přesvědčení, že se Ukrajina pomalu přibližuje západním standardům a ubývá v ní korupce.

Vozí na Ukrajinu pomoc. A prý vidí, jak tam ubývá korupce
Foto: ČT24
Popisek: Jan Heřmánek, místopředseda Team 4 Ukraine

Tým pro Ukrajinu, který tvoří skupina dobrovolníků, již působí na Ukrajině od roku 2014, kdy Rusko zabralo Krym, má mimo jiné za cíl přibližování Ukrajiny západním standardům a to se podle Heřmánka pomalu daří. „Ta země se západním standardům postupně přibližuje, jako my jsme se v 90. letech snažili přiblížit západnímu Německu, tak zhruba takový rozdíl bych tam vnímal. Ale na druhou stranu v těch větších městech jsou mnohem luxusnější obchody, než jsou třeba u nás, jsou tam ale větší rozdíly,“ uvedl Heřmánek v pořadu Interview ČT24.

Samozřejmě připouští, že na Ukrajině je korupce, vidí ale prý ochotu se jí zbavovat a jít směrem západních pravidel. „Můžu to srovnat na tom, že když jsme tam vozili pomoc, nikdy si nám neřekl na celnici nikdo o úplatek, ale předtím to bylo běžné. Tyto standardy se zlepšují, všude jsou nápisy, že je úplatek trestný atd. A je to i v místech, kde víme o tom, že ukrajinská policie v některých lokálních oblastech se pokoušela vybírat nějaké nelegální pokuty, tak dostali razantní stopku od ukrajinské armády, že v tomhle období už ne,“ líčil místopředseda Team 4 Ukraine.

Tlumočil názory Ukrajinců, které na Ukrajině potkává, že chtějí na Západ: „Rozhodně chtějí, budeme-li se bavit o majoritě, stejně jako jsme chtěli my lepší život, lepší sociální zabezpečení, lepší služby a lepší šance pro naše děti. Kolik lidí migruje do Ruska na Východ za lepším životem? Ono jich moc není, spíš je to naopak,“ pokývl Heřmánek rameny.

„Všichni máme jeden cíl, a to je pomoct lidem na Ukrajině,“ říká Heřmánek k aktivitám Týmu pro Ukrajinu. Organizace zajišťuje pro Ukrajinu vojenskou i humanitární pomoc.

Dováží zdravotnický materiál, vakuové matrace,  záchranářské kufry, škrtidla k zastavení krvácení, sanitky apod. Ukrajinským vojákům podle jeho slov stále chybějí u některých jednotek helmy a vesty. „Teď je tam vlastně mobilizovaný celý stát, bavíme se zhruba o milionu mobilizovaných. Když se pošle deset tisíc vest nebo helem, tak to je svým způsobem jako kapka v moři,“ podotkl.

Po začátku invaze mnoho lidí finančně pomáhalo. Původní nadšení podle Heřmánka s časem opadá. „Máme specifickou skupinu lidí, která nás sleduje a podporuje. To je taková sociální bublina, která vždy bude Ukrajinu a její boj za svobodu podporovat, samozřejmě i jim vysychají zdroje a objem té pomoci klesá, ale ne počet dárců, spíš co si mohou dovolit,“ uvedl Heřmánek. Materiál organizace shání vyhlášeními sbírky na sociálních sítích.

Jak a kde zjišťuje Tým pro Ukrajinu, co je právě nejvíc potřeba? „Od začátku války od kontaktů, které už na Ukrajině máme. Významně se prohloubil počet těch kontaktů, lidí, jednotek a institucí, se kterými se bavíme a stýkáme, takže to se zlepšilo a od nich máme neustále zpětnou vazbu, co je třeba,“ uvedl Heřmánek s tím, že často pomoc dovážekí do válečné zóny, třeba kilometr od fronty, kam se dostanou na speciální povolení.

Přejí si Ukrajinci konec válkuy i za cenu nějakých ústupků? „Mají toho dost, chtějí konec, ale rozhodně ne za cenu toho, že by něco z Ukrajiny dali. Máme možnost se bavit s obyčejnými lidmi, s vojáky a to skálopevné přesvědčení tam je, že tam bylo už prolito tolik krve, že nic Rusku nedají a nenechají si vzít, co je jejich. Vojáci nechtějí bojovat, ale nechtějí se vzdát a dát Rusku nic, co není jeho,“ popsal Heřmánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

U nás přece také není žádná koruoce, jsou jen hajzlové kteří se odváží na to poukazovat že je, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 26.07.2023 8:50:06

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …