Vražda v Londýně: Pachatelem byl Somálec

04.08.2016 13:32

Muž, který v centru Londýna usmrtil šedesátiletou ženu a další čtyři lidi zranil, do Velké Británie přijel z Norska, jehož je občanem. Devatenáctiletý mladík, kterého již zadržela policie, původem pochází ze Somálska, uvádí britská BBC.

Vražda v Londýně: Pachatelem byl Somálec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Londýnská stanice metra Westminster

Policie útok na jednom z centrálních londýnských náměstí ze středečního večera popsala jako „náhodný“.

Ženě, která po řádění mladíka přišla o život, bylo podle BBC kolem šedesáti let. Další čtyři zranění pocházejí z Velké Británie, Spojených států, Izraele a Austrálie.

Devatenáctiletý norský občan, původem ze Somálska, byl již zatčen a podle policie nevykazuje žádné známky „radikalismu“. Podle vyjádření jednoho ze specialistů zabývajících se případem byl útok zapříčiněn spíše „duševními zdravotními problémy“, píše BBC.

Podle policie se jednalo o velice „spontánní útok“ a jeho oběti byly vybrány čistě náhodně.

Britský Guardian informuje o tom, že zadržený mladík, který do Velké Británie přijel v roce 2002 (tedy ve svých pěti letech), byl již vyzpovídán, stejně jako členové jeho rodiny. Informace pochází od norského ministra zahraničních věcí.

Guardian rovněž cituje několik očitých svědků, kteří jsou ubytováni v hotelu nedaleko místa činu. Jodie Parry sdělila BBC, že se podívala ven z okna a viděla muže pronásledovaného policií. „Nechtěl vůbec zastavit. V ruce držel nůž a obě ruce měl potřísněné krví,“ uvedla jedna ze svědkyň tragédie.

Počet policejních důstojníků, včetně těch těžce vyzbrojených, strážících ulice hlavního města Velké Británie, byl po sérii teroristických útoků navýšen. Britská policie vydala prohlášení, podle kterého bude toto „speciální opatření“ v platnosti tak dlouho, jak to jen bude zapotřebí.

Nedávno zvolený starosta Londýna Sadiq Khan vyzval všechny obyvatele města, aby „zachovali klid a byli opatrní“. „Zajištění bezpečnosti všech občanů Londýna je pro mě jasnou prioritou. Rovněž bych chtěl vyjádřit hlubokou soustrast s rodinou oběti vraždy na Russel Square,“ uvedl Khan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…